Веб-портал міста Люботин » 17 листопада – Всесвітній день боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легень

 17 листопада – Всесвітній день боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легень
Автор: Svetlana   Додано:12 листопада 2013   Переглядів:2104   Категорія - [---]
 
 (голосів: 2)

КП «Люботинська центральна міська лікарня»

17 листопада – Всесвітній день боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легень


   Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень (ХОХЛ) відзначається щорічно 17 листопада. Ініціатором проведення цього дня стала глобальна ініціатива боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легень. За оцінками ВООЗ, 210 млн людей в усьому світі хворіють на ХОХЛ в помірній та тяжкій формі, 3 млн щорічно помирають з цієї причини.  За сумними прогнозами, до 2030 року ХОХЛ стане третьою серед причин смерті в усьому світі. 

   Підставою для пильної уваги фахівців ВООЗ до проблеми ХОХЛ стало все більше поширення захворювання і важкі наслідки, які воно несе, в зв’язку з чим «Всесвітній день боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легень» був заснований з метою підвищити обізнаність населення про хворобу та заходи її профілактики.

   Питання своєчасної діагностики та ефективного лікування ХОХЛ гостро стоїть у всіх країнах світу, в тому числі і в Україні.

ХОХЛ  –  це хвороба легень, для якої характерним є хронічне порушення повітряного потоку в легенях, яке заважає нормальному диханню і повному видиху. Такі терміни як «хронічний бронхіт» та «емфізема» на сьогодні вже майже не використовуються. Вони включені в діагноз ХОХЛ.

Головною  причиною ХОХЛ є тютюнопаління, в тому числі пасивне. Інші чинники  – це забруднення атмосферного повітря та повітря приміщень в результаті приготування їжі та опалювання, запиленість та хімічне забруднення на робочих місцях, часті інфекції дихальних шляхів в дитинстві.

   Крім того, одним з важливих чинників стрімкого збільшення кількості людей з діагнозом ХОХЛ фахівці називають недостатню поінформованість людей про захворювання і його симптоми.

   На перших етапах ХОХЛ  будь-які симптоми відсутні, але функція легенів погіршується. До моменту, коли більшість пацієнтів звертаються до лікаря з приводу появи симптомів, захворювання може бути вже на досить тяжкій стадії, а в дихальній системі вже відбулися безповоротні зміни. У таких випадках можливості терапії обмежені і хворі страждають від виснажливих проявів хвороби, частих загострень і госпіталізацій.

  Основними симптомами ХОХЛ є задишка або почуття недостатності повітря, надлишкове виділення мокроти і хронічний кашель. Із розвитком хвороби утруднюється щоденна фізична активність, наприклад, хворому важко підійматися сходинками. Діагноз встановлюється за допомогою так званої спірометрії, яка встановлює, наскільки глибоко дихає людина, як швидко входить і виходить повітря з легень. Хвороба розвивається повільно і частіше за все проявляється після 40 років. З поширенням куріння на жіночу частину населення, а також ризиками впливу забрудненого повітря приміщень хвороба уражує жінок та чоловіків майже в однаковій мірі.

   Найефективнішим заходом профілактики є утримання від куріння тютюну, в тому числі пасивного. Незважаючи на те, що ХОХЛ невиліковна, при своєчасному зверненні за медичною допомогою та належному лікуванні можливо контролювати симптоми, уповільнити розвиток хвороби, забезпечити достатньо високу якість життя.

  Фахівці охорони здоров'я рекомендують звертатися до лікаря у разі появи задишки при ходьбі по сходах або похилих поверхнях, кашлю і хронічного виділення мокротиння у курців старше 40 років.

  Лише відмова від куріння, здоровий спосіб життя, раціональне харчування, та ефективне лікування дозволить боротися з симптомами хвороби, поліпшити якість життя і уповільнити процес прогресування захворювання.