Веб-портал міста Люботин » 28 ВЕРЕСНЯ – Всесвітній день серця

 28 ВЕРЕСНЯ – Всесвітній день серця
Автор: Svetlana   Додано:26 вересня 2014   Переглядів:2337   Категорія - [---]
 
 (голосів: 1)

З 2000 року за ініціативи Всесвітньої федерації серця у партнерстві з ВООЗ, ЮНЕСКО та за підтримки інших міжнародних організацій щорічно, в останню неділю вересня проводиться Всесвітній день серця.

Світова громадськість звертає увагу суспільства на те, що кожного року хвороби серця і судин є основною причиною біля 17 млн. смертей на нашій планеті. За даними ВООЗ, до 2030 року близько 23,6 млн. чоловік помре від хвороб судин і серця, які за прогнозом залишаться єдиними основними причинами смерті.

Що таке серцево-судинні захворювання? Серцево-судинні захворювання (ССЗ)  – це група хвороб серця і кровоносних судин, в яку входять:

  • Ішемічна хвороба серця (ІХС) – хвороба кровоносних судин, що забезпечують кров'ю серцевий м'яз;
  • Хвороба судин головного мозку – хвороба кровоносних судин, що забезпечують кров'ю мозок;
  • Хвороба периферичних артерій – хвороба кровоносних судин, що забезпечують кров'ю руки і ноги;
  • Ревмокардит – ураження серцевого м'яза і серцевих клапанів у результаті ревматичної атаки, спричиненої стрептококовими бактеріями;
  • Вроджена вада серця – існуючі з народження деформації будови серця;
  • Тромбоз глибоких вен і емболія легень – накопичення  в венах кінцівок згустків крові, які можуть зміщуватися і рухатися до серця і легенів.

Інфаркти та інсульти зазвичай є гострими захворюваннями і відбуваються, головним чином, в результаті закупорювання судин, що перешкоджає току крові до серця або мозку. Найпоширенішою причиною цього є утворення жирових відкладень на внутрішніх стінках кровоносних судин, що забезпечують кров'ю серце або мозок. Кровотечі з кровоносних судин в мозку або згустки крові можуть також бути причиною інсульту.

Основний чинник ризику при інфарктах і інсультах – підвищений кров`яний тиск – артеріальна гіпертензія (АГ), на яку, за статистичними даними МОЗ України, страждають понад 12 млн. осіб, тобто третина дорослого населення країни.

         Серед основних факторів  ризику виникнення хвороб серця та інсульту також є надмірна вага, нераціональне харчування, недостатня  фізична активність, а також шкідливі звички (вживання тютюну, алкоголю тощо). Ці фактори є провідними у  80% випадків ішемічної хвороби серця та захворювань судин головного мозку.

Щорічно в Україні від інфаркту міокарда помирає 50 тисяч осіб, реєструється майже 24 млн. захворювань системи кровообігу, тобто приблизно кожний третій випадок звернення хворого до лікувально-профілактичного  закладу охорони здоров’я відбувається з приводу зазначеної патології. Протягом останніх років поширеність серцево-судинних захворювань в нашій країні зросла приблизно в 1,8 рази.

 На жаль, в Україні немає належної профілактики АГ та інших факторів ризику, все ще зберігаються певні розбіжності між даними офіційної статистики і результатами епідеміологічних досліджень щодо кількості хворих з підвищеним артеріальним тиском (АТ) серед дорослого населення. Тільки 62% людей, які потерпають від підвищеного АТ, знають про те, що вони хворі на гіпертонію. При цьому регулярно лікується лише третина з них, а поліпшення настає лише у 12% пацієнтів.

У Харківській області поширеність випадків ССЗ станом на I півріччя 2014 року склала 51601 на 100 тис. населення, тоді як на I півріччя 2013 року вона складала 51216 випадків на 100 тис. населення.

 

Дані за класами серцево-судинних хвороб наведені в таблиці:

№ п/п

Серцево-судинні хвороби

6 місяців 2013р., випадків на 100 тис. населення

6 місяців 2014р., випадків на 100 тис. населення

1

Гіпертонічна хвороба

23171,11

23004,64

2

Ішемічна хвороба

17545,94

18376,57

3

Гострий інфаркт міокарда

65,47

52,13

 

Найпоширенішими серцево-судинними захворюваннями є артеріальна гіпертонія та ішемічна хвороба серця, на частину яких припадає понад 68% всіх хвороб системи кровообігу.

За висновками Всесвітньої федерації серця 80% випадків передчасної смерті від інфарктів та інсультів можна запобігти, якщо тримати під контролем основні чинники розвитку цих захворювань. Тому профілактичні заходи щодо ССЗ повинні бути спрямовані на популяризацію здорового способу життя (ЗСЖ) і корекцію виявлених факторів ризику, а саме:

.    зменшення маси тіла при її надлишку;

.    обмеження вживання кухонної солі;

.    зменшення вживання солодощів, продуктів з великим вмістом

     насичених жирів та холестерину;

.    обмеження вживання алкогольних напоїв;

.    відмову від паління;

.    підвищення фізичної активності в години дозвілля;

.    психоемоційне розвантаження та релаксацію.

           Всесвітня федерація серця сподівається, що проведення акції приверне увагу до проблем поширення ССЗ та змусить кожну людину взяти відповідальність за здоров'я свого серця.

Всесвітня федерація серця визначила чотири прості заходи, яких необхідно дотримуватися, щоб покращити якість та тривалість свого життя:

1. Не допускайте куріння в будинку. Відмовившись від куріння, Ви поліпшите стан свого здоров'я і здоров'я Ваших близьких.

2. Дотримуйтеся принципів здорового харчування. Ваш раціон має складатися з овочей та фруктів. Уникайте вживання жирної, смаженої висококалорійної їжі.

3. Заохочуйте фізичну активність. Обмежуйте час, який Ви та члени Вашої родини проводять біля телевізора і за комп'ютером. Організуйте сімейні прогулянки, походи та ігри на свіжому повітрі.

4. Не лінуйтеся слідкувати за своїм здоров’ям, але не займайтеся самолікуванням. В Україні процес самолікування серед хворих на гіпертонію досяг катастрофічних розмірів, що значно збільшує ризик виникнення різноманітних ускладнень, а також може призвести до інвалідності і навіть загибелі людини. Самопризначення будь-яких ліків без обстеження, без визначення особливостей захворювання і стану організму, без поради спеціаліста надзвичайно небезпечне для життя та здоров’я хворого.

Дотримуючись цих правил, можна істотно знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. 

За ініціативою Президента України В.Ф. Януковича вже другий рік в нашій країні здійснюється широкомасштабний проект щодо боротьби з гіпертонією, однією з ключових задач якого є недопущення самолікування серед хворих. Головна мета проекту – забезпечити гіпертоніків доступними медикаментами за референтними цінами.

Референтна ціна – це вартість зі знижкою, найнижча оптово-відпускна ціна, за якою хворий може придбати ліки в аптеці. Ця ціна регулюється державою і компенсується за рахунок державного бюджету.

Щоб отримати пільгові медикаменти, необхідно пройти обстеження в лікувальному закладі за місцем проживання у одного з лікарів – сімейного лікаря, дільничного терапевта, кардіолога чи невропатолога. Лише ці фахівці мають право виписати пільговий рецепт, без якого Ви не зможете придбати необхідні ліки зі знижкою. Адресу найближчої аптеки Вам підкаже лікар.

Щоб зменшити ризик розвитку серцевих захворювань та інсульту, зробіть  свою оселю місцем, в якому Ваші рідні мають здорову їжу, не вживають тютюну і в якому заохочується фізична активність. Адже саме Ви можете створити у своїй сім’ї  всі умови для здорового способу життя!

         Всесвітня федерація серця закликає всіх жителів планети приєднатися до боротьби за збереження здорового серця і благополуччя своєї родини!

 

 

 

Головний лікар                                                      О.В.  Кандаурова