Веб-портал міста Люботин » Безоплатна правова допомога » Як правильно оформити завдаток за купівлю товару.

 Як правильно оформити завдаток за купівлю товару.
Автор: Svetlana   Додано:14 липня 2020   Переглядів:1759   Категорія - [Безоплатна правова допомога]
 
 (голосів: 0)

Як правильно оформити завдаток за купівлю товару.

 

Багатьом з нас доводилось давати завдаток за покупку товару. Але не всі знають, як правильно оформити цю дію і що робити, коли продавець не виконує своє зобов’язання. 

Так і Микола Д. не одразу зрозумів, як йому повернути свої кошти, передані за автомобіль, який він хотів купити. Він надав продавцю 900 доларів США, як завдаток за автомобіль, який мав намір придбати. Коли ж автомобіль було доставлено, при огляді виявилися численні несправності та пошкодження. Тому чоловік повернув автомобіль продавцю. Останній, у свою чергу, зобов`язувався повернути завдаток, про що було складено розписку в присутності двох свідків. Але після спливу строку, визначеного у розписці, гроші не повернув.
Чоловік звернувся по правову допомогу до Кременецького місцевого центру з надання #БВПД. Адвокат системи #БПД Вікторія Свиріпа-Депутат підготувала позов про стягнення грошових коштів. Рішенням суду вимоги щодо стягнення грошових коштів були задоволені.
Коментує адвокат Вікторія Свиріпа-Депутат:
❗️Завдатком є грошова сума або рухоме майно, яку сплачує покупець (споживач) продавцю (кредиторові) в рахунок належних платежів, що мають бути сплачені ним за договором, з метою підтвердження зобов’язання і на забезпечення його виконання.
❗️Укладаючи будь-який договір необхідно звертати увагу на те, в якій саме формі буде здійснюватися передоплата: у формі завдатку чи авансу, так як зазначені форми передоплати відрізняються наслідками, які настають у разі порушення умов договору.
❗️Відмінність авансу від завдатку полягає в тому, що на аванс не покладено функцію забезпечувати взяте сторонами на себе зобов’язання. Тому, незалежно від того, яка сторона відповідальна за невиконання зобов’язання, той, хто отримав аванс, повинен його повернути.
❗️Важливо правильно оформити розписку про передачу коштів. У документі має бути зазначено: дані про особу, яка отримує кошти і дає кошти, сума коштів, кінцевий термін виконання зобов'язання, вказівку того, що гроші, отримані саме в якості завдатку і передані в забезпечення виконання договору (угоди), дата складення такого документу та підписи двох сторін.

Як правильно оформити завдаток за купівлю товару.