Веб-портал міста Люботин » Безоплатна правова допомога » Права та пільги внутрішньо переміщених осіб

 Права та пільги внутрішньо переміщених осіб
Автор: Бутенко Анна   Додано:17 серпня 2020   Переглядів:345   Категорія - [Безоплатна правова допомога]
 
 (голосів: 0)

Питання забезпечення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб протягом останніх років залишається одним із найважливіших в українському суспільстві.
Внутрішньо переміщеною особою (ВПО)є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.
Особа набуває правового статусу внутрішньо переміщеної шляхом обліку в органах соціального захисту що засвідчується довідкою, яка має безстроковий термін дії.
Спричинене російською збройною агресією явище вимушених внутрішніх міграційних процесів призвело до того, що з виїжджаючих осіб з території проведення антитерористичної операції та анексованої території Криму у пошуках безпечного перебування, найбільше страждає найуразливіша категорія населення – діти. Саме вони зазнають значних складностей соціального і психоемоційного характеру, пов’язаних зі зміною середовища проживання та звичного кола спілкування. Особливо, як зазначають психологи, страждають діти віком від 3 до 15 років, оскільки діти до трьох років легко розлучаються з попереднім місцем проживання, а цілком доросла людина старше п’ятнадцяти років здатна сприйняти переїзд на нове місце більш раціонально, ніж у молодшому віці. Тому в ситуації різкої зміни комфортного середовища проживання дитині легко можна завдати психічної травми, що призводить до різних розладів емоційно-вольової сфери, що може спричинити суттєві психологічні зміни у їх поведінці.
У серпні поточного року фахівцями відділу «Чигиринське бюро правової допомоги» Черкаського місцевого центру з надання БВПД Оксаною Кривошеєю та відділу «Драбівське бюро правової допомоги» Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Сергієм Михликом проведено ряд зустрічей з внутрішньо переміщеними особами, які проживають в Чигиринському і Драбівському районах.
Під час заходів присутнім повідомлено, що відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», зазначена вище категорія осіб користуються тими ж правами та обов’язками, як і інші громадяни України. Законодавством забороняється щодо них будь-яка дискримінація.
Згідно статті 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», громадянин пенсійного віку, особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю та інша особа, яка перебуває у складних життєвих обставинах, що зареєстрована, як внутрішньо переміщена особа, мають право на отримання соціальних послуг відповідно до законодавства України за фактично зареєстрованим місцем  проживання.
Внутрішньо переміщені особи мають право на:
– сприяння органами державної виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та суб’єктами приватного права у пошуку та возз’єднанні членів сімей, які втратили зв’язок внаслідок внутрішнього переміщення;
– інформацію про долю та місцезнаходженнязниклихчленівсім’ї та близьких родичів;
– єдність родини;
– безпечні умови життя і здоров’я;
– достовірну інформацію про наявність загрози для життя та здоров’я на території її покинутого місця проживання, а також місця її тимчасового поселення, стану інфраструктури, довкілля, забезпечення її прав і свобод;
– створення належних умов для їїпостійногочитимчасовогопроживання;
– оплату вартості комунальних послуг, електричної та теплової енергії, природного газу в місцях компактного поселеннявнутрішньопереміщенихосіб (містечках із збірних модулів, гуртожитках, оздоровчих таборах, будинках відпочинку, санаторіях, пансіонатах, готелях тощо) за відповідними тарифами, встановленими на такі послуги та товари для населення;
– забезпечення органами державної виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та суб’єктами приватного права можливостібезоплатноготимчасовогопроживання (за умови оплати особою вартості комунальних послуг) протягом шести місяців з моменту взяття на облік внутрішньопереміщеної особи; для багатодітних сімей, осіб з інвалідністю, осіб похилого віку цей термін може бути продовжено;
– сприяння у переміщенні рухомого майна;
– сприяння у поверненні на попереднє місце проживання;
– забезпечення лікарськими засобами у випадках та порядку, визначених законодавством;
– надання необхідної медичної допомоги в державних та комунальних закладах охорони здоров’я;
– влаштування дітей у дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади;
– отримання соціальних та адміністративних послуг за місцем перебування;
– проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання за місцем перебування;
– безкоштовний проїзд для повернення до свого покинутого постійного місця проживання у всіх видах громадського транспорту у разі зникнення обставин, що спричинили таке переміщення;
– отримання гуманітарної та благодійної допомоги;
– інші права, визначені Конституцією та законами України.
Фахівцями системи надано присутнім відповіді на актуальні для них питання серед яких права та пільги дітей внутрішньо переміщених осіб:

  • Як внутрішньо переміщені особи реалізують право на освіту?

Особа, яка перебуває на обліку, як ВПО, має право продовжити здобуття відповідного освітнього рівня на території інших регіонів України за рахунок коштів держбюджету або інших джерел фінансування (ч. 9 ст. 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»).

  • Як переселенцям влаштувати дитину до дитячого садочка?

Прийом до дошкільних навчальних закладів дітей, які переїхали з Донецької та Луганської областей на постійне або тимчасове місце проживання, здійснюється без попередньої електронної реєстрацій, шляхом взяття їх на облік та спрямування управлінням освіти до дошкільного навчального закладу міста на підставі:
– довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
– свідоцтва про народження дитини;
– паспорта одного з батьків (або особи, яка їх замінює).
3) Який порядок зарахування дітей внутрішньо переміщених осіб до школи?
Зарахування учня (вихованця) до загальноосвітнього навчального закладу за місцем проживання або тимчасового перебування до навчальної групи, класу здійснюється за заявою батьків. У разі необхідності зазначене здійснюється за результатами проведення співбесід з вихователями, вчителями або проведення індивідуального психолого-медико-педагогічного обстеження для визначення рівня навчальних досягнень учня (вихованця). До заяви додаються свідоцтво про народження дитини, особова справа учня та медична картка.
У разі відсутності свідоцтва про народження дитини навчальний заклад може сприяти батькам у його подальшому поновленні у встановленому законодавством порядку.
Якщо в учня (вихованця) відсутня особова справа, документи про рівень його навчальних досягнень, медична картка, то після зарахування учня (вихованця)навчальний заклад має право направити письмовий запит до місця його попереднього навчання з проханням про їх надання;

  • Чи можуть діти внутрішньо переміщених осіб безкоштовно харчуватися у школі?

Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» передбачено, що діти, які є внутрішньо переміщеними особами або діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, що навчаються у дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах, незалежно від підпорядкування, типів і форми власності, забезпечуються безкоштовним харчуванням у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України.

  • Чи мають діти внутрішньо переміщених осіб пільги на оздоровлення у таборах відпочинку?

Відповідно до статті 24 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок», зазначена категорія дітей має право на безкоштовне отримання путівки на оздоровлення. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.07.2009№ 734, дитина має право на безоплатне та пільгове забезпечення путівкою до дитячого закладу за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів один раз на рік.
Для того, щоб отримати путівку від управління освіти необхідно звернутися із відповідною заявою до адміністрації навчального закладу, де навчається дитина, та надати наступні документи: копію свідоцтва про народження дитини, довідку про взяття дитини на облік як внутрішньо переміщеної особи. Путівки надаються за наявності відповідного фінансування та в порядку черговості поданих заяв до навчального закладу.
Наприкінці зустрічі розповсюджено інформаційні буклети з відповідними письмовими роз’ясненнями та контактними даними бюро.
Довідково: єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Джерело: https://www.legalaid.gov.ua/novyny/prava-ta-pilgy-vnutrishno-peremishhenyh-osib-2/