Веб-портал міста Люботин » Безоплатна правова допомога » Відновне правосуддя: усвідомити наслідки злочину

 Відновне правосуддя: усвідомити наслідки злочину
Автор: Бутенко Анна   Додано:20 серпня 2020   Переглядів:290   Категорія - [Безоплатна правова допомога]
 
 (голосів: 0)

На відміну від карального підходу, відновне правосуддя дає неповнолітньому шанс далі жити, не порушуючи норми і правила соціуму. Хочемо поділитися одним з успішних кейсів з медіації, що трапився на Одещині, який доводить, що відновне правосуддя - це не спосіб уникнення відповідальності, а інструмент для глибинного усвідомлення наслідків злочину і спроби виправити ситуацію 10549;65039;
128100; Одного вечора 15-річний Сергій гуляв з приятелем. На вулиці він побачив дівчину, яка розмовляла по телефону. В руці вона тримала дорогий мобільний телефон, такий, який був для хлопця недосяжною мрією. Адже Сергій росте без батька. Мати багато працює, але зароблених грошей ледь вистачає на життя.Сергій піддався пориву, вирвав телефон з рук дівчини і втік.
9939;Такий злочин кваліфікується як грабіж і карається законом арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до чотирьох років (ч.1 ст. 186 Кримінального кодексу України).
Необачливий вчинок міг би коштувати хлопцю дуже дорого. Але він отримав шанс виправити помилку, якої припустився.
Регіональний центр з надання БВПД в Одеській області
отримав від прокуратури заяви потерпілої та хлопця про участь у пілотному проєкті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».
129309;Між сторонами була укладена медіаційна угода про застосування програми з відновлення. Під час спільної зустрічі сторін хлопець повністю визнав свою провину, щиро розкаявся, вибачився перед потерпілою та повернув їй телефон.
Зустріч сторін під час медіації була емоційно зворушливою. Мати Сергія згадала про аналогічний випадок, який стався з нею. Коли її син дізнався про те, що мати пограбували і як вона переживає, він раптово заплакав. Потерпіла дівчина перейнялася до Сергія співчуттям. Вона вірить, що такий вчинок хлопчик не повторить знову. Конфлікт було залагоджено. Учасники медіації навіть виявили бажання зробити спільне фото на пам'ять.
Після зустрічі з психологом розроблена програма з ресоціалізації хлопця. Сергій відвідував психологічну групу для підлітків. Все завершилось добре!
Деталі на нашому сайті: https://bit.ly/3fU5SWl