#успішна справа
Автор: Бутенко Анна   Додано:14 січня 2021   Переглядів:215   Категорія - [Безоплатна правова допомога]
 
 (голосів: 0)

У березні 2020 року був оголошений карантин у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби. Такі обмеження виявилися критичними для бізнесу, та на цей період держава запровадила деякі заходи на підтримку підприємців. Так, ФОПи отримали право на допомогу по частковому безробіттю.
Але, не всі підприємці змогли безперешкодно оформити такий вид допомоги.
Так, до Центру звернулася пані Тетяна та розповіла, що вона є вимушеним переселенцем, наразі мешкає у Харківській області та має невеличкий бізнес з виробництва верхнього одягу. Жінка як ФОП зареєстрована за місцем своєї реєстрації, а саме у м. Первомайськ Луганської області (нині окупована територія).
Коли пані Тетяна звернулася до Попаснянського районного центру зайнятості (за регіоном реєстрації її як ФОП), то отримала відмову в призначенні допомоги по частковому безробіттю, оскільки місце реєстрації її як ФОП знаходиться на непідконтрольній українській владі території, тому підстав до звернення до Попаснянського районного центру зайнятості немає, оскільки потрібно звертатися за місцем реєстрації ФОП.
Для допомоги жінці була призначена Ірина Доденко, головний спеціаліст Центру, яка склала адміністративний позов до Луганського окружного адміністративного суду, в якому просила визнати протиправною бездіяльність центру зайнятості щодо невиплати та ненарахування пані Тетяні допомоги по частковому безробіттю; скасувати накази центру зайнятості щодо відмови у наданні допомоги по частковому безробіттю на період карантину; зобов`язати центр зайнятості нарахувати та виплатити клієнтці допомогу по частковому безробіттю на період карантину.
Фахівець центру посилалася, у тому числі, на ст. 24 Конституції України, відповідно до якої громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілей чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. Відповідно ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» тимчасово окупована територія України є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та закони України.
10 грудня 2020 року Луганським окружним адміністративним судом були задоволені позовні вимоги пані Тетяни у частині визнання протиправним та скасування наказів центру зайнятості щодо відмови у наданні допомоги по частковому безробіттю на період карантину клієнтці Центру. Також було зобов`язано Луганський обласний центр зайнятості повторно розглянути заяви пані Тетяни про надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.
З рішенням суду можна ознайомитися за посиланням:
#успішна справа