#консультаціяБПД
Автор: Бутенко Анна   Додано:12 лютого 2021   Переглядів:204   Категорія - [Безоплатна правова допомога]
 
 (голосів: 0)

Сімейні відносини, а саме питання, що стосуються походження дитини є делікатними та досить складними. Досить часто виникають проблеми під час реєстрації народження дитини після розірвання шлюбу батьків.
Так, до Центру звернулася пані Яна та розповіла, що після розірвання шлюбу народила сина він іншого чоловіка. Колишній чоловік фактично не є батьком її дитини і єдина причина, чому він був записаний в графі батьківства, це те, що дитина народилася протягом 10 місяців після розірвання шлюбу (відповідно до ч. 2 ст. 122 Сімейного кодексу України). Експертним висновком про біологічне батьківство встановлено, що вірогідність батьківства колишнього чоловіка відносно її дитини дорівнює нулю. Жінка розповіла, що в ситуації, що склалася, наявність у неї статусу одинокої матері відповідатиме її інтересам та інтересам дитини, однак у позасудовому порядку вирішити це питання неможливо.
Для допомоги пані Яні була призначена головний спеціаліст Центру Анастасія Логвінова. Першим шагом у вирішенні питання стало складання позову до районного суду про виключення з актового запису про народження дитини відомостей про батька дитини. Рішенням суду позовні вимоги були задоволені повністю, однак під час його виконання виникли інші проблеми пов’язані с отриманням нового свідоцтва про народження.
Клієнтка звернулася до відділу реєстрації актів цивільного стану, та на підставі рішення суду подала заяву про зміну відомостей про батька її сина та видачу нового свідоцтва про народження дитини та зробити запис про батька відповідно до ст. 135 Сімейного кодексу України (зі слів матері).
Але, висновком органу ДРАЦС жінці було відмовлено, оскілки не надходило інших рішень суду чи заяв особи про визнання батьківства іншим чоловіком, а підстав для внесення змін відповідно до ст. 135 Сімейного кодексу немає.
Другим кроком у вирішенні проблеми стало складання адміністративного позову про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинити певні дії, а саме скасувати висновку органу РАЦС та зобов’язати внести доповнення (зміни) до актового запису зі слів матері по ст.135 Сімейного кодексу України.
У позові фахівець посилалася на ст. 135 Сімейного кодексу України, Правила внесення змін до актових записів цивільного стану. Їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Мінюсту ід 12.01.2011 р.
Рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 18 грудня 2020 року адміністративний позов був задоволений. Таким чином, проблема клієнтки була вирішена.
#консультаціяБПД