#кейс_БПД
Автор: Бутенко Анна   Додано:17 лютого 2021   Переглядів:183   Категорія - [Безоплатна правова допомога]
 
 (голосів: 0)

Нерідко трапляються випадки, коли спадкоємці, окрім 127968;майна померлого, отримують і його боргові зобов’язання. Керуючись ст. 1281 Цивільного кодексу України, кредитор має право протягом шести місяців з того моменту, коли йому стало відомо про відкриття спадщини, пред’явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину. Проте чи повинні родичі погашати борги померлого, якщо той не лишив їм спадку? Про це наша історія.
129001; До Костопільського бюро правової допомоги
Рівненський місцевий центр з надання БВПД
звернулась пані Оксана. Жінка розповіла, що банк вимагає від неї та її сина повернення кредитного боргу померлого чоловіка. Покійний пан Дмитро уклав кредитний договір з банком на отримання 8 400 грн. у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку зі сплатою відсотків за користування кредитом. У 2017 р. пан Дмитро помер, лишивши по собі борг перед банком у сумі 5 909.24 грн.
Спершу банківська установа звернулась до Костопільської районної державної нотаріальної контори з вимогою кредитора на загальну суму 5 909,24 грн., де отримала відповідь про те, що спадкоємці пана Дмитра із заявами про прийняття чи відмову від спадщини до нотаріальної контори не зверталися.
Проте банк все ж подав до суду на пані Оксану та її сина з вимогою повернути борг, мотивуючи це тим, що вони прийняли спадщину після смерті пана Дмитра, відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України, оскільки постійно проживали разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини та протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не заявили про відмову від неї.
Розглянувши справу клієнтки, фахівчиня Костопільського бюро правової допомоги Тетяна Марчук подала до суду відзив на позовну заяву, в якому зазначила, що позовні вимоги банку про стягнення кредитором боргу спадкодавця є необґрунтованими та недоведеними. Оскільки факт смерті особи та наявність у нього боргових зобов`язань перед банком не може слугувати підставою для виконання вказаних зобов'язань спадкоємцями, що не отримали жодних спадкових прав чи спадкового майна.
Син пані Оксани із батьками постійно не проживав, адже з 2011 року мешкає у власному будинку за іншою адресою. Як зазначила фахівчиня бюро, банк дізнався про смерть пана Дмитра ще в липні 2017 року. Проте, звернувся з вимогою про сплату боргу до пані Оксани лише в березні 2019 року, тобто поза межами передбаченого частиною другою ст. 1281 ЦК України шестимісячного строку, що є також підставою для відмови у задоволенні позову.
128105;‍9878; У результаті судового засідання, в задоволенні позову про стягнення боргу банку було відмовлено.
128105;‍127891; Коментує головний спеціаліст відділу «Костопільське бюро правової допомоги» Тетяна Марчук:
9878; Згідно із статтею 1282 Цивільного кодексу України, спадкоємці зобов`язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен зі спадкоємців зобов`язаний задовольнити вимоги кредитора особисто у розмірі, який відповідає його частці у спадщині. Вимоги кредитора вони зобов`язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями і кредитором не встановлено інше. У разі відмови від одноразового платежу, суд, за позовом кредитора, накладає стягнення на майно, яке було передано спадкоємцям у натурі. У разі неотримання від спадкодавця у спадщину жодного майна, особа не набуває статусу спадкоємця і, як наслідок, у неї відсутній обов`язок задовольнити вимоги кредитора померлої особи.
128196;Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень: 10145;65039; https://bit.ly/2NaBezS
#кейс_БПД