#ВідновнеПравосуддя
Автор: Бутенко Анна   Додано:24 лютого 2021   Переглядів:224   Категорія - [Безоплатна правова допомога]
 
 (голосів: 1)

Гостре бажання самоствердитися штовхає 128105;129489;підлітків на необачні кроки, при цьому відсутність життєвого досвіду не дозволяють повною мірою передбачити наслідки цих кроків. І якщо в більшості випадків все завершується просто здобутим досвідом, то в ситуації вчинення правопорушення підліток може поставити під загрозу все своє майбутнє. Саме в таку ситуацію потрапила дівчинка з Миколаївщини.
128590;‍9792;65039; Олена – переселенка зі Сходу України, родина якої опинилася в складних життєвих умовах. Власного житла не мають, відтак доводиться винаймати квартиру. Ще й батько дівчинки зловживав 127863; алкогольними напоями і одного дня не знайшов нічого кращого, як забрати та продати 128241;мобільний телефон доньки, щоб купити собі чергову пляшку. Враховуючи, що в сім’ї працювала лише мама, а окрім Олени в родині є ще одна 128118;дитина і 128117;бабуся-пенсіонерка, розраховувати на придбання нового ґаджету не доводилось. Але, звісно ж, дівчинці хотілося бути як всі її однолітки. І коли Олена побачила мобільний телефон, який залишила без нагляду інша дівчина, вона не змогла впоратися зі спокусою та привласнила його собі.
«Розглядаючи цей факт з точки зору закону, маємо правопорушення, що передбачене частиною 1 статті 185 128213;Кримінального кодексу України, або простими словами – крадіжку. Максимальна санкція цієї статі передбачає обмеження волі на строк до п’яти років. Та чи допоможе таке покарання виправленню дівчинки? Адже за статистикою, в 70% випадках неповнолітній правопорушник, який потрапив за #8419;ґрати на строк більше одного року, потрапляє у в’язницю повторно. Втім, є альтернативний шлях – примирення неповнолітніх правопорушників з потерпілими, відновлення соціальних зв’язків з суспільством та відшкодування завданої шкоди. Цей шлях – це відновне правосуддя», – розповідає директорка
Регіональний центр з надання БВПД у Миколаївській області
Наталія Гнатуша.
Наразі в Україні реалізується проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Серед умов застосування:
наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи);
128313;вперше вчинення кримінального проступку або нетяжкого злочину;
128313;визнання неповнолітнім факту вчинення злочину;
128313;згода неповнолітнього і потерпілого на участь у програмі.
Обставини кримінального провадження відповідали цим умовам, тож Олена стала однією з учасниць проєкту.
Варто зауважити, що успішність застосування програми залежить, в першу чергу, від бажання самого підлітка 8599;виправити ситуацію, а також позитивної спрямованості потерпілої сторони. Як відзначає медіаторка Наталія Степіна, дівчинка відчувала 129318;‍9792;65039;сором за свій вчинок, за свою родину, яка не може жити «як всі» і це ледь не стало причиною для переривання медіації. Але на допомогу прийшла 128694;‍9792;дівчинка-потерпіла, яка своєю щирістю привернула увагу Олени до погляду на ситуацію, що склалася, з іншого боку, та допомогла зрозуміти хибність її вчинку. За результатом медіації сторони примирилися, Олена повернула телефон та щиро вибачилася перед потерпілою.
Ще одним важливим етапом була робота дівчинки з психологом та проходження програми ресоціалізації. З огляду на родинну ситуацію психологічну підтримку надали ще й 128105;‍129456;мамі Олени.
Отже, неповнолітня виконала всі умови проєкту і, як результат, – рішенням суду була звільнена від кримінальної відповідальності. Наразі дівчинка продовжує 127979;навчання і має можливість обрати правильний напрямок у житті, яке лише починається.
9757;65039; Участь в програмі з відновного правосуддя надала дівчинці шанс не лише зійти з хибної стежки, на яку вона ступила через неправильно прийняте рішення. Це ще надало можливість привернути увагу громади до ситуації в родині дівчинки. Адже рідні Олени потребували допомоги в різних сферах, в тому числі й 9878;юридичній. Так, під час участі доньки в програмі з відновного правосуддя мати дівчини вирішила 128148;розірвати шлюб із чоловіком, який своєю поведінкою погіршував і так складне становище родини. З цим питанням допомогли в
Миколаївський місцевий центр з надання БВПД
, фахівці якого підготували відповідну позовну заяву до суду.
#ВідновнеПравосуддя