# Успішна справа
Автор: Бутенко Анна   Додано:18 травня 2021   Переглядів:172   Категорія - [Безоплатна правова допомога]
 
 (голосів: 0)

128312;Межові спори є одними з найбільш складних і поширених проблем в Україні та є різновидом земельних спорів.
Так, до Дергачівського бюро правової допомоги9878; звернулася пані Анна та розповіла, що її сусід, пан Віктор, звернувся до суду 128104;‍9878;65039;з позовом128196; до неї щодо скасування рішення сільради, яким затверджувалася технічна документація із землеустрою її земельної ділянки, встановлювалися її межі, та здійснювалася передача даної земельна ділянки у її приватну власність.
Жінка пояснила, що вона у 2016 році отримала дозвіл на виготовлення технічної документації з встановленням меж в натурі земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд орієнтовною площею 0,15 га. Згодом, іншим рішенням сільської ради було змінено площу даної земельної ділянки з 0,15 га на 0,1675 га на підставі кадастрової зйомки та технічної документації про фактичне користування земельною ділянкою.
Акт погодження меж земельної ділянки пані Анні сусід відмовився підписувати, оскільки вважав свої права порушеними, так як розмір цієї земельної ділянки після обміру її фактичних меж збільшився порівняно з тим, що був встановлений попереднім рішенням сесії. На думку позивача, пані Анна неправомірно набула право власності на частину земельної ділянки, якою він користувався на законних підставах та мав намір у подальшому приватизувати.
Для допомоги пані Анні був призначений адвокат системи БПД Ходаковський Юрій Васильович. Адвокатом здійснювалося представництво інтересів клієнтки у районному та апеляційному судах. В рамках представництва адвокатом складалися процесуальні документи: відзив, заперечення на відповідь на відзив; клопотання про долучення доказів; відзив на апеляційну скаргу.
До матеріалів справи були долучені докази того, що земельна ділянка пані Анни жодним чином не перетинається із земельною ділянкою позивача (Рішення сесії сільської ради, кадастровий план земельної ділянки, технічна документація тощо).
Адвокат сформував правову позицію, посилаючись на статті 118, 122, 106 Земельного кодексу України, якими регулюється порядок приватизації земельної ділянки, Інструкцію про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками, затверджену наказом Державного комітету України із земельних ресурсів, затверджену наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 18 травня 2010 року № 376 тощо.
Дергачівський районний суд Харківської області погодився з позицією адвоката та рішенням від 24.06.2020 року відмовив у задоволенні позовних вимог пана Віктора.
Позивач не погодився з рішенням та звернувся з апеляційною скаргою до Харківського апеляційного суду. Однак, постановою Харківського апеляційного суду від 23.02.2021 року рішення суду першої інстанції залишено в силі, а апеляційна скарга без задоволення.
Таким чином, система безоплатної правової допомоги 9878;допомогла жінці захистити свої права власності на земельну ділянку.
З рішенням Харківського апеляційного суду за цією справою можна ознайомитися за посиланням128071;
# Успішна справа