#успішна справа
Автор: Бутенко Анна   Додано:15 червня 2021   Переглядів:163   Категорія - [Безоплатна правова допомога]
 
 (голосів: 0)

Визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю
Трапляються випадки, коли особа добросовісно володіє майном, або частиною майна не будучи його власником. Виходом з такої ситуації може стати звернення до суду з вимогами про визнання права власності на майно за набувальною давністю.
Так, у грудні 2020 року, до Золочівського бюро правової допомоги звернулася пані Тетяна (ім’я змінено) та розповіла, що їй на праві приватної власності належить 1/5 частка квартири. Свого часу в результаті приватизації право власності на дану квартиру отримали, крім неї, її чоловік, двоє дітей та громадянка Г., яка була прописана у квартирі на момент приватизації. Після смерті громадянки Г. пані Тетяна не змогла вступити у спадщину, оскільки не була спадкоємцем за законом, а заповіту померла не залишила. Клієнтка проживає у даній квартирі вже більше 19 років та вважає, що має усі законні підстави для визнання її власником майна.
Для допомоги пані Тетяні була призначена заступник начальника Золочівського бюро правової допомоги Оксана Олексіївна Дзьонь, яка склала позовну заяву до суду про визнання права власності на 1/5 частку квартири, після померлої громадянки Г. за набувальною давністю. Відповідачем по справі виступила Золочівська сільська рада.
Фахівцем було доведено, що пані Т. добросовісно, відкрито та безперервно володіє майном на протязі багатьох років. Фахівець посилалася, у тому числі на ст. 344 Цивільного кодексу України, відповідно до якої особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном – протягом п’яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність).
В наслідок її професійних дій, 15.03.2021 року суд виніс рішення, яким повністю задовольнив позов громадянки П. і визнав право власності, на 1/5 частку квартири, після померлої громадянки Г. в порядку набувальної давності. Апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення не подавалась. 14.04.2021 року рішення суду набрало законної сили.
У квітні 2021 року за клієнткою було зареєстровано право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.
Таким чином, завдяки наданій клієнтці вторинній правовій допомозі, клієнтка отримала у власність 1/5 частину квартири.
З рішенням суду можна ознайомитися за посиланням
#успішна справа