#Відновне правосуддя
Автор: Бутенко Анна   Додано:17 червня 2021   Переглядів:175   Категорія - [Безоплатна правова допомога]
 
 (голосів: 0)

Того вечора Микола відпочивав з компанією. Хлопець усіх не знав, але це не заважало цікаво проводити час. Коли надворі стемніло, одна з дівчат помітила, що загубила браслет. Усі почали його шукати, підсвічуючи ліхтариками мобільних телефонів. Миколі свій телефон для пошуку дав Сергій. Після того як браслет знайшли, Микола поклав телефон у кишеню свого одягу і помітив, що забрав чужу річ лише тоді, коли вже повернувся до гуртожитку.
Однак Миколу звинуватили у крадіжці (ч.1 ст.185 КК України).
Оскільки Микола неповнолітній, раніше до кримінальної відповідальності не притягався та потерпіла сторона не заперечувала, прокурор запропонував йому взяти участь у програмі відновного правосуддя, що має на меті:
9726; забезпечити відшкодування заподіяної шкоди потерпілій стороні.
9726; відновити психологічно-емоційний стан потерпілої сторони та неповнолітнього, який є підозрюваним у вчиненні кримінального правопорушення.
9726; забезпечити максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації.
9726; запобігти повторним кримінальним правопорушенням.
У ході медіаційних зустрічей потерпілий та неповнолітній обвинувачений не лише 129309; порозумілися, а й стали друзями.
Микола успішно пройшов усі етапи програми відновного правосуддя, що дало можливість його захисниці – адвокатці, що співправцює з системою БПД, Ярославі Рудейчук – в судовому засіданні заявити клопотання про звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності.
У результаті 129489;‍9878; суд ухвалив звільнити Миколу від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження закрити.
128073; Справа на сайті системи БПД: https://cutt.ly/JnLc2fy
#Відновне правосуддя