#кейс_БПД
Автор: Бутенко Анна   Додано:16 вересня 2021   Переглядів:136   Категорія - [Безоплатна правова допомога]
 
 (голосів: 0)

Бувають у житті ситуації, коли терміново потрібні гроші, але немає в кого попросити фінансової підтримки. В таких випадках люди звертаються до 127974;банківських установ. І ось, здавалося б, фінансова проблема вирішена, борг банку повернуто. Але через 8 років вам надходить 128196;повістка до суду по справі про стягнення заборгованості за кредитним договором. І банк вимагає сплатити суму у 30 разів більшу, ніж ви позичали.
Сама така історія сталася з пані Ольгою, яка звернулася до Дубровицького бюро правової допомоги (Сарненський місцевий центр з надання БВПД). Жінці потрібна була правова допомога для захисту її прав в суді як боржника перед банком.
Пані Ольга розповіла, що у 2011 році вона взяла 128179;кредит у розмірі 4800 грн. Жінка була впевнена, що повністю повернула гроші банку у 2012 році. Однак через 8 років на її адресу надійшла позовна заява від банку про стягнення заборгованості у розмірі 120 995,24 грн.
Як з’ясувалося, пані Ольга справді підписала з банком договір про надання банківських послуг. Однак в ньому не було інформації ні про розмір кредитного ліміту на картці, ні строку дії договору, не вказано розмір пені та штрафних санкцій за несвоєчасне повернення коштів. Та ще й з'ясувалося, що пані Ольга насправді отримала не кредитну картку, а дебетову особисту, що виключає нарахування банком відсотків за користування коштами. За весь цей час умови та правила надання банківських послуг банком змінювались неодноразово.
128105;‍127891; Захищати права клієнтки взялася фахівчиня Дубровицького бюро правової допомоги Наталія Райлян. Вивчивши матеріали справи, юристка підготувала відзив на позовну заяву банку про стягнення боргу та відстояла у суді інтереси клієнтки. Завдяки зусиллям працівниці бюро права клієнтки були захищені – Дубровицький районний суд Рівненської області зобов’язав пані Ольгу замість 120 995,24 грн. сплатити банку лише 3 939,24 грн.
128196;Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень: 10145;65039; https://bit.ly/38OBXhc
8505; Довідково:
9724; У ч.1,3 ст. 509 ЦК України вказано, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (у тому числі сплатити гроші), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.
9724; За змістом ст.ст. 626, 628 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.
9724; Згідно із частиною першою статті 633 ЦК України публічним є договір, в якому одна сторона – підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (в т.ч. банківське обслуговування). Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги.
9724; Оскільки умови договору приєднання розробляються банком, тому повинні бути зрозумілі усім споживачам і доведені до їх відома, у зв`язку із чим банк має підтвердити, що на час укладення відповідного договору діяли саме ці умови, а не інші. Тому з огляду на зміст статей 633, 634 ЦК України можна дійти висновку, що другий контрагент (споживач послуг банку) лише приєднується до тих умов, з якими він ознайомлений.
9724; За змістом статті 1056-1 ЦК України розмір процентів, тип процентної ставки (фіксована або змінювана) та порядок їх сплати за кредитним договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів.
9724; Відповідно до ч.1 ст.1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.
9724; Згідно зі ст.1049 ЦК України позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.
9724; За змістом ст.549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума, яку боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.
9724; Як зазначив суд у своєму рішенні: Умови та Правила надання банківських послуг у банку, з огляду на їх мінливий характер, не можна вважати складовою кредитного договору й щодо будь-яких інших встановлених ними нових умов та правил, чи можливості використання банком додаткових заходів, які збільшують вартість кредиту, чи щодо прямої вказівки про збільшення прав та обов`язків кожної із сторін, якщо вони не підписані та не визнаються позичальником. Отже, відсутні підстави вважати, що сторони обумовили у письмовому вигляді ціну договору, яка встановлена у формі сплати процентів за користування кредитними коштами, а також відповідальність у вигляді неустойки (пені, штрафів) за порушення термінів виконання договірних зобов`язань.
9724; Банк самостійно не мав права збільшувати відсоткову ставку, оскільки наша клієнтка не підписувала Умови та Правила надання банківських послуг банку.
9724; Долучений позивачем розрахунок кредитної заборгованості відповідача не є безспірним доказом існування між сторонами договірних відносин та розміру боргу, оскільки позивачем не доведено укладення кредитного договору.
9724; Відсутні підстави вважати, що при укладенні договору клієнткою банку дотрималося вимог, передбачених ч.2 ст.11 Закону «Про захист прав споживачів» – про повідомлення споживача про умови кредитування та узгодження зі споживачем саме тих умов, які вважав узгодженими банк.