#КейсБПД
Автор: Бутенко Анна   Додано:15 листопада 2021   Переглядів:143   Категорія - [Безоплатна правова допомога]
 
 (голосів: 0)

128104; Сергій успадкував від бабусі земельний пай. Але оформити спадщину Сергію не вдалося — жодних документів на право власності бабуся не мала. Тоді він звернувся до системи БПД.
За справу взялася юристка Новоушицького бюро правової допомоги Анастасія Неборецька.
Вона з’ясувала, що бабуся Сергія була членкинею колгоспу «Родина» та працювала там, а в 1975 році вийшла на пенсію.
У 1995 році відбулося розпаювання землі, переданої в колективну власність колгоспу. У список членів колгоспу внесли й бабусю клієнта – як пенсіонерку, яка раніше працювала на підприємстві та залишилася його членкинею. Утім сертифікат на право на земельну частку (пай) так і не отримала.
Щоб довести право Сергія на спадщину, юристка підготувала до суду позовну заяву, в якій просила визнати за Сергієм як спадкоємцем за заповітом право на земельну частку (пай), що перебували в колективній власності колишнього колгоспу.
За змістом статей 22, 23 Земельного кодексу України (в редакції 1990 року) особа набуває права на земельний пай за наявності трьох умов:
9724; перебування в членах колективного сільського господарства(КСП) на час паювання;
9724; включення до списку осіб, доданого до державного акта на право колективної власності на землю;
9724; одержання КСП цього акта.
«Отже, бабуся клієнта набула право на земельну частку (пай), оскільки залишалася членкинею КСП та була включена до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю. Відповідно, право на земельну частку (пай) увійшло до складу спадщини померлої», – зазначила Анастасія Неборецька.
127881; Суд задовольнив заяву — Сергій отримав право на земельну частку в порядку спадкування.