#Кейс БПД
Автор: Бутенко Анна   Додано:15 листопада 2021   Переглядів:132   Категорія - [Безоплатна правова допомога]
 
 (голосів: 0)

До Конотопський місцевий центр з надання БВПД звернулася пані Вікторія. Жінка розповіла, що вона отримала повістку із суду про те, що до неї та її брата позивається «Приватбанк» із позовом про стягнення заборгованості 128182;за кредитним договором 128196;, який укладав ще їх покійний батько. Сума боргу – майже 5,5 тис. грн.
Для представництва інтересів в суді 9878;65039;пані Вікторії було призначено адвокатку Ярославу Рудейчук, яка співпрацює з системою #БПД.
“Правова позиція ґрунтувалася, виходячи із норм встановлених частиною 1 статті 1282 Цивільного кодексу України. Ця норма визначає, що спадкоємці зобов’язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину”, – розповіла Ярослава Рудейчук.
Ні пані Вікторія, ні її брат не отримали свідоцтво про право на спадщину, що підтверджується відповіддю приватного нотаріуса Конотопського міського нотаріального округу. Тому зі смертю позичальника, відносини між кредитором та позичальником договору припинилися 10060;, а його спадкоємці сторонами кредитного договору не були. Дані відносини не можуть регулюватися нормами закону, які передбачають загальні наслідки невиконання стороною договірних зобов’язань, зокрема такі, як стягнення заборгованості за кредитним договором.
У судовому засіданні адвокатка Ярослава Рудейчук зауважила, що аналогічна позиція викладена в постанові Верховного суду України від 12.04.2017 по справі №6-2962цс16. Таким чином заявлений позов про стягнення заборгованості відповідно до статті 16 Цивільного кодексу України не може вважатися належним способом захисту порушеного права. У задоволені позовних вимог АТ КБ «Приватбанку» Конотопським міськрайонним судом було відмовлено.
«Основою правовідносин між клієнтом та фінансовою установою є Цивільний кодекс України. У разі смерті боржника за кредитним договором за наявності спадкоємців відбувається заміна боржника в зобов’язанні, який несе відповідальність у межах вартості майна, одержаного у спадщину», – коментує адвокатка.
Рекомендації правозахисниці у таких випадках також стосуються положень, статті 1281 Цивільного кодексу України. Цією статтею визначено обов’язок кредитора пред’явити свої вимоги до спадкоємців протягом 6-ти місяців з моменту, як він дізнався про смерть позичальника. Недотримання цього строку позбавляє кредитора права вимагати виконання спадкоємцями обов’язку по сплаті заборгованості за договором незалежно від того, чи забезпечений цей кредит, чи ні.
Подібний висновок і зазначений у постанові Верховного суд України в справі № 6-33цс15 від 08 квітня 2015 року.
Із повним рішенням можна ознайомитись за посиланням 128073;https://reyestr.court.gov.ua/Review/98620234
Більше кейсів системи БПД 128073;тут https://www.legalaid.gov.ua/publications/uspishni-spravy/