Веб-портал міста Люботин » Безоплатна правова допомога » Спрощення доступу та підвищення ефективності

 Спрощення доступу та підвищення ефективності
Автор: Бутенко Анна   Додано:17 січня 2022   Переглядів:105   Категорія - [Безоплатна правова допомога]
 
 (голосів: 0)

129001; Вже 10 років, як в Україні функціонує система безоплатної правової допомоги. Центри та бюро БПД надають підтримку малозабезпеченим громадянам у кримінальних, цивільних та адміністративних справах, забезпечують доступ до правової допомоги кожному затриманому в Україні незалежно від його матеріального стану. Разом із тим, відповідно до сучасних викликів, розширюються і підходи в роботі з клієнтами системи БПД. Нині, аби державний сервіс, який декларовано державою – доступ до правосуддя, – міг бути застосований кожною людиною, в якої є мобільний телефон, юридичні консультації теж надаються через онлайн-системи.
128172; «Базову правову допомогу можна і потрібно надавати онлайн. Людям зовсім не обов’язково щоразу фізично відвідувати центри і бюро правової допомоги, які сьогодні працюють. Наближення надавачів послуг до тих, хто цих послуг потребує, є вимогою часу. Так, минулоріч ми вже запустили два мобільні застосунки: «Безоплатна правова допомога» і «Твоє право». Перший надає можливість зв’язуватися з центрами БПД і подавати запит безпосередньо, не шукаючи в Інтернеті адреси чи номери телефонів центрів і бюро. Другий застосунок націлений на переселенців з непідконтрольних територій та біженців, людей, які постраждали від торгівлі людьми, від домашнього насильства, та людей з інвалідністю – щоб допомогти їм реалізувати свої права. Цьогоріч ми запустили ще один сервіс – «Кабінет клієнта системи БПД» – функціонал, в якому можна отримати консультацію і навіть оформити документи та отримати доручення на представництво інтересів у суді адвокатом», – про це розповіла заступниця Міністра юстиції Валерія Коломієць в інтерв’ю виданню «Юридична практика».
У найближчих планах же, за її словами, – налагодити доступ та обмін інформацією з реєстрами Пенсійного фонду, податкової та іншими базами даних, щоб фахівці системи БПД могли за лічені хвилини перевірити право людини на безоплатну вторинну правову допомогу прямо в тому центрі, куди вона звернулася. Достатньо буде лише мати при собі документ, що посвідчує особу, та номер облікової картки платників податків.
Тобто спрощення доступу і підвищення ефективності та якості надання послуг і є основним вектором вдосконалення системи безоплатної правової допомоги.
Говорячи ж про первинну правову допомогу у цивільних та адміністративних справах, Валерія Коломієць зазначила, що у цій сфері працює чимало громадських організацій місцевого чи загальнонаціонального рівнів, і центри та бюро системи БПД могли б скласти їм конкуренцію на місцях. Втім, проблема в тому, що місцева влада наразі вкрай не готова закуповувати юридичні послуги в організацій чи центрів БПД.
128172; «Щоб вивести це питання в цивілізовану площину, ми пішли через людей, через громади. План умовно такий: ми спрощуємо доступ до правових знань, громадяни стають активнішими у своїх регіонах, місцева влада сама шукає способи ефективно співпрацювати у питаннях забезпечення прав людей. Зараз ми працюємо над тим, щоб наші сервіси були кращими, доступнішими. Щоб люди ними користувалися, розуміли свої права, вимагали їх захисту. У такий спосіб ми дійдемо у розвитку до нашої мети — системи «незалежного провайдера», — коли на місцях будуть закуповуватися правові послуги для населення», – зауважила заступниця Міністра юстиції.
Крім того, Валерія Коломієць поділилася планами щодо оптимізації роботи бюро БПД «на місцях». За її словами, з огляду на те, що багато бюро не мають достатньої завантаженості, до того ж враховуючи минулорічну зміну районів по всій країні, – більш доцільною в таких місцевостях буде робота «мобільних бригад», аніж бюро БПД.
128172; «Замість того, щоб сидіти в одному місці і чекати, що хтось звернеться або приїде із сусіднього селища, видається доречнішим мати графік прийому у кількох ОТГ протягом тижня. Це дало б змогу надавати допомогу населенню, яке не може приїхати до райцентру та не вміє користуватися ґаджетами, вирішити свої правові питання. З іншого боку, це дало б змогу державі більш ефективно витрачати свої ресурси, у тому числі й робочий час юристів, які працюють у цих бюро», – додала заступниця очільника Мін’юсту.
Спрощення доступу та підвищення ефективності