Веб-портал міста Люботин » Головна » ПОЛІОМІЄЛІТ І ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

 ПОЛІОМІЄЛІТ І ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА
Автор: Chekardina   Додано:27 березня 2018   Переглядів:544   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

ПОЛІОМІЄЛІТ І ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА


     Поліомієліт - це вірусне інфекційне захворювання, що уражує нервову систему і викликає повний параліч. Інфекція має сезонний характер і частіше реєструється в літню пору та восени. Поліовірус характеризується високою контагіозністю. Інфікована людина може заразити всіх людей хто не має імунітету у найближчому оточенні, особливо при поганих санітарно - гігієнічних умовах. Передається збудник поліомієліту переважно від людини до людини фекально-оральним шляхом, тому що вірус розмножується в кишечнику й виділяється з фекаліями. Період від інфікування до початку паралічу становить від 10 днів до 3 - х тижнів. В 90 - 95% заражених людей поліовірусна інфекція протікає без клінічних проявів. В 4 - 8% інфікованих відзначаються легкі форми хвороби, що характеризуються невисокою температурою, ангіною, болями в животі, втратою апетиту й загальною слабкістю. У таких хворих наступає швидке й повне видужування, параліч не розвивається. Паралітичні форми поліомієліту розвиваються приблизно в 0,5 % інфікованих поліовірусом. Захворювання нерідко протікає в 2 фази - легку й важку, які розділені декількома днями без ніяких симптомів. Найбільш частою формою паралітичного поліомієліту є «спинальний паралітичний поліомієліт», що характеризується поразкою м'язів ніг, рук або тулуба. Уражені м'язи дуже мляві, а рефлекси ослаблені. Паралічі звичайно асиметричні, причому нижні кінцівки вражаються частіше, ніж верхні. У важких випадках може розвиватися параліч спинних, черевних і грудних м'язів. Рідше спостерігається «бульбарний поліомієліт» з поразкою моторних нейронів черепно-мозкових нервів. У результаті цього може розвиватися дихальна недостатність, утруднення при ковтанні, прийомі їжі й розмові. При бульбарній формі поліомієліту висока ймовірність летального результату.                       

ПрофілактикаПоліомієліт невиліковний, але його можна попередити за допомогою вакцинації.  

Щеплення проти поліомієліту входять до календаря профілактичних щеплень:

-   вакцинація складається з трьох щеплень і проводиться дітям у віці 2, 4 і 6 місяців, перші 2 щеплення -  з використанням інактивованої вакцини проти поліомієліту(ІПВ);

- ревакцинація проводиться дітям у віці 18 місяців, 6 та 14 років з використанням оральної поліомієлітної вакцини (ОПВ).

Не відмовляйтеся від щеплень, адже поліомієліт - це небезпечне захворювання, що вбиває дитину або залишає його інвалідом на все життя.

 Крім того, з метою профілактики поліомієліту необхідно:
- додержуватись правил особистої гігієни (миття рук); 
- свіжі овочі, фрукти, сухофрукти та зелень перед вживанням після миття під проточною водою ополоснути кип’яченою чи бутильованою водою.                                                                                     .             

Терміново звертайтесь за медичною допомогою, якщо у дитини, раніше не вакцинованої проти поліомієліту, спостерігається висока температура, головний біль, біль у горлі, м’язах та кістках, нежить, блювота, раптове порушення ходи.

                                  Шановні батьки!!!    Здоров`я  дітей в Ваших руках.

 

В КЗОЗ «Ц ПМСД » (м.Люботин, вул.Шевченко,15) вакцина проти  поліомієліту, в достатній кількості (виробник Бельгія,Франція). Запрошуємо  дітей на щеплення.

 

 

  Лікар епідеміолог Люботинського

  міського лабораторного відділення

                                                                                                                  Білецька І.В.