Веб-портал міста Люботин » Головна » ЗАРАЗНИЙ ВУЗЛИКОВИЙ ДЕРМАТИТ ВРХ!!!

 ЗАРАЗНИЙ ВУЗЛИКОВИЙ ДЕРМАТИТ ВРХ!!!
Автор: Svetlana   Додано:28 березня 2018   Переглядів:500   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

 

 

ЗАРАЗНИЙ ВУЗЛИКОВИЙ ДЕРМАТИТ ВРХ!!!

  Заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби  — вірусна хвороба великої рогатої худоби, що характеризується пропасницею, набряками підшкірної клітковини, внутрішніх органів та кінцівок, утворенням типових, схильних до некротичного розпаду вузликів (горбиків) у шкірі та слизових оболонках травного каналу й дихальних шляхів, ураженням очей та генералізованим лімфаденітом. Хворіє велика рогата худоба, вівці, кози та жуйні дикі тварини.

Останнім часом хвороба набуває поширення в європейських країнах. Характеризується значними економічними збитками, зумовленими відсутністю лікування,  Хвороба віднесена до особливо небезпечних хвороб великої рогатої худоби.

  Специфічні методи лікування не розроблені. Для уникнення поширення в Україні зазначеного вірусу запроваджено заборону ввозу до нашої держави худоби та продукції з неї з неблагополучних країн, де зафіксовані випадки захворювання: Албанії, Вірменії, Болгарії, Бурунді, Македонії, Греції, Іраку, Казахстану, Кувейту, Чорногорії, Мозамбіку, Намібії, Російської Федерації, Саудівської Аравії, Сербії, Туреччини.  Однією із стратегій профілактики цього захворювання є вакцинація сприятливого поголів’я ВРХ.

  При гострому перебігу хвороба характеризується лихоманкою протягом 4-14 днів (температура тіла піднімається до 4000С), зниженням апетиту, сльозотечею, виділеннями з носу (слизові або гнійні), появою внутрішкірних вузликових утворень на шкірі. Тварини відмовляються від корму, швидко худнуть. Лімфовузли збільшуються, легко пальпуються на стегнах та перед лопаткою. Через 1-3 тижні після появиву зликагрануляційну тканину можна видалити у вигляді пробки (секвестр) або вона підсихаючи відпадає сама.

  При важкому перебігу хвороби вузлики можуть з’являтись на слизовій оболонці носа та крайній плоті. З ротової порожнини виділяється густа тягуча слина, з носа – гнійний слиз з неприємним запахом. Водянисті виділення з очей змінюються слизовими, при підсиханні утворюються кірки. На повіках з’являються ерозії та язви. Інколи відмічається кон’юнктивіт, роговиця мутнішає, що може призвести до часткової або повної сліпоти. Язви в дихальних шляхах викликають сильний набряк через який тварина може загинути.

  Наразі вивчається питання застосування вакцини та створення буферної зони на території України у областях, що межують із країнами, в яких уже реєструється нодулярний дерматит ВРХ.

Начальник  Люботинського міського

відділу Головного управління

Держпродспоживслужби в Харківській області

Ільченко О.С.