Веб-портал міста Люботин » Головна » ОБЕРЕЖНО!!! САЛЬМОНЕЛЬОЗ!!!

 ОБЕРЕЖНО!!! САЛЬМОНЕЛЬОЗ!!!
Автор: Svetlana   Додано:30 березня 2018   Переглядів:904   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

                             ОБЕРЕЖНО!!! САЛЬМОНЕЛЬОЗ!!!

Сальмонельоз — інфекційне захворювання, що передається, в більшості випадків, з їжею (96–98%), а також контактно - побутовим шляхом, який переважає серед дітей раннього віку, осіб похилого і старечого віку та дуже ослаблених.

Викликається різними мікробами роду сальмонел. Ці бактерії довгий час зберігаються в зовнішньому середовищі. В деяких продуктах (молоко, м'ясні вироби) сальмонели здатні не тільки зберігатися, а й розмножуватись, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку їжі ( наприклад, у напівфабрикатах). Солення та копчення на цього збудника кишкової інфекції впливають незначно, а заморозка навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів в продуктах.
Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії; найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури, у кишках яких з великою постійністю містяться сальмонели. Нерідко інфікуються яйця птахів. Тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною, носовим слизом. Бактеріоносійство може тривати багато місяців і навіть років. Механічним переносником сальмонел можуть бути мухи.
Захворювання розвивається через 6-71 години після потрапляння сальмонел в організм. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися. Для сальмонельозу характерний біль у животі, нудота, блювання. Пронос починається пізніше, ніж нудота. Випорожнення рясні, кал смердючий, досить швидко стає водянистим, з домішками слизу і зеленуватим відтінком.
Якщо імунітет хворого не ослаблений, одужання наступає на 10 день.
Профілалактика захворювання:

* м'ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки;
* не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей;
* кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, необхідно прокип'ятити;
* для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд;
* молоко перед вживанням кип'ятити, особливо яке придбане на стихійних ринках;
* продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м'ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;
* дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки.

Начальник Люботинського міського

відділу Головного управління

Держпродспоживслужби  в Харківській області

Ільченко О.С.