ОБЕРЕЖНО!!! СКАЗ!!!
Автор: Svetlana   Додано:5 квітня 2018   Переглядів:741   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

ОБЕРЕЖНО!!! СКАЗ!!!

  Сьогодні виникла реальна загроза повернення СКАЗУ (котів, собак). Тому слід, ще раз нагадати про те, звідки чатує небезпека.
   Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, з ураженням центральної нервової системи з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами  і  завжди закінчується - смертю.
Людина заражається під час укусу, або коли слина потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру, через подряпини. Вірус сказу дуже чутливий до дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів, висушування, гинее миттєво при звичайних режимах пастеризації, кип’ятінні, 45-70% спирту, мильного розчину, 5 % йод вбиває вірус на протязі 1 хвилини. Поширюють сказ у природі – лисиці, вовки, єнотовидні та бродячі собаки. Захворівши, дикі тварини перестають боятися людей, навіть у день можуть забігати у населені пункти, нападати на людей або тварин. Хвора тварина стає пригніченою, лежить, втрачає апетит, до води байдужий – гідрофобії немає. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети. Період збудження триває 3-4 дні, гине - на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Але за будь-якого випадку поведінка тварини змінюється, що має насторожити господаря.
  Найчастіше сама собака стає причиною зараження людини, тому що живе в оточенні людей. Прищеплений собака, якщо його покусала хвора тварина, не є джерелом зараження в нього не виникає агресивності, бажання кусати,  не виділяється слина, вірус сказу в слині відсутній.
Щоб запобігти захворювання необхідно проводити реєстрацію та вакцинацію всіх домашніх тварин та утримувати собак на прив’язі.

   У разі укусу людини твариною негайнозвернутися до найближчої медичної установи та обов’язково сповістити про такий випадок ветеринарну службу за адресою : м. Люботин вул. Ветеринарна № 45 , тел. 741-08-97

 

Начальник Люботинського

міського відділу Головного

управління Держпродспоживслужби

в Харківській області 

Ільченко О.С.