Веб-портал міста Люботин » Головна » ЗАРАЗНИЙ ВУЗЛИКОВИЙ ДЕРМАТИТ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ!!!

 ЗАРАЗНИЙ ВУЗЛИКОВИЙ ДЕРМАТИТ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ!!!
Автор: Chekardina   Додано:20 квітня 2018   Переглядів:451   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

ЗАРАЗНИЙ ВУЗЛИКОВИЙ ДЕРМАТИТ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ!!!


Заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби (ЗВДВРХ) – це хвороба, яка вражає велику рогату худобу і характеризується лихоманкою, пригніченням, утворенням на шкірі вузликів і набряків, збільшенням лімфатичних вузлів, а також утворенням вузликів на слизових оболонках, виділеннями з носової порожнини і очей, патологічним виділенням молока (лакторея), набряками на кінцівках та кульганням. Хвороба реєструється в Африці і на Близькому Сході, в останні роки спалахи були зареєстровані в Туреччині, а починаючи з 2015 року - в Греції, з наступним поширенням у 2016 - до Болгарії та Македонії. Крім того, випадки захворювання зафіксовані в державах Балкан, РФ, Вірменії, Казахстані, державах Прибалтики. На даний час заборонено ввіз до України худоби (продукції) з неблагополучних щодо цієї хвороби країн, їх зон, з метою запобігання занесення вірусу.

Вірус передається трансмісивно, переважно механічним шляхом при укусах комах переносників (комарі, мухи, кліщі тощо), занесених із зараженої зони (території) вітром або в  транспортних засобах та через контаміновані ін’єкційної голки. Конкретні вектори (кровосисні членистоногі), мало вивчені і різноманітні - в залежності від країни. Занесення контамінованих (заражених) переносників відбувається в теплу пору року, коли цьому сприяють умови (температура, волога тощо). Збудник захворювання може також поширюватися через забруднені корми, воду, обладнання та інвентар. Вивід тварин на пасовище дозволяється після попередньої їх обробки засобами, що забезпечують захист тварин від укусів комах.

При постановці тварин на стійлове утримання, після закінчення випасу, необхідно провести  клінічний огляд тварин. Вірус не передається людині.

Клінічні ознаки й діагностика: вузлики розміром 5-50 мм (округлої форми, що піднімаються над шкірою) з'являються, зазвичай, через 2 дні після початку лихоманки на шкірі голови, шиї, вимені, статевих органів, промежини й кінцівок. Вони можуть бути поодинокими чи дисемінованими (реєструватись по всьому тілу), можуть зникати чи утворювати виразки з наступним загоюванням з утворенням рубців. Клінічний діагноз підтверджується результатами лабораторних досліджень зразків крові і тканини ушкодженої шкіри.

Лікування: заразного вузликового дерматиту великої рогатої худоби  не розроблено. Недотримання належних умов утримання збільшує ризик зараження тварин. Профілактичні заходи суттєво підвищують рівень захисту тварини.

Загальні заходи профілактики, щодо зниження ризику спалаху заразного вузликового  дерматиту великої рогатої худоби: 

- дезінфікуючі ванни на вході до приміщення;

- одноразові бахіли і захисні костюми для відвідувачів;

- устаткування для дезінфекції та дезінсекції транспортних засобів до і після транспортування.

Необхідно уникати: 

- контактів між тваринами різних стад (наприклад, на пасовищі);

- використання пасовищ в період масової активності кровосисних комах;

- використання спільних інструментів, транспортних засобів, завозу тварин з різних ферм та персоналу, що мав контакти з тваринами без ретельного знезараження.

Перед завезенням тварин в господарство необхідно обов’язково повідомити місцеву службу ветеринарної медицини та обов’язково, після завозу, провести  профілактичний карантин.

У разі виникнення хвороби в раніше благополучних регіонах, необхідно негайно здійснити забій хворих та підозрілих на захворювання тварин, із послідовним проведенням ретельної дезінфекціїї та виконання всіх карантинно-обмежувальних і ветеринарно-санітарних заходів.

Однією із стратегій профілактики  нодулярного дерматиту великої рогатої худоби – вакцинація, тому зараз вивчається питання застосування вакцини та створення буферної зони на території України в областях, що межують з країнами, в яких реєструються випадки даного захворювання.

 

Начальник Люботинського  міського відділу Головного  управління Держпродспоживслужби  в Харківській області 

                                                                    Ільченко О.С.