Веб-портал міста Люботин » Головна » ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ!!!

 ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ!!!
Автор: Chekardina   Додано:29 травня 2018   Переглядів:574   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ!!!


Літо – найкраща пора року: сонячні, теплі дні, свіжі овочі та фрукти, канікули та відпустки, відпочинок на морі чи на природі. Однак саме в цю пору відбувається значне зростання захворюваності на кишкові інфекції. При підвищенні температури навколишнього середовища в природі виникають сприятливі умови для життєдіяльності збудників захворювань. Щороку в такий період реєструється значна кількість спалахів гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь.

Харчові отруєння – це захворювання людини, що передаються переважно через їжу. Основною причиною їх виникнення є вживання в їжу продуктів, що володіють шкідливою дією, чи в результаті розвитку в них шкідливих мікроорганізмів, чи внаслідок вмісту різних токсичних речовин.

В організм людини хвороботворні мікроорганізми можуть потрапляти з їжею, водою, а також заноситись брудними руками і предметами домашнього вжитку. Інколи дорослі перед тим як купувати фрукти (яблука, виноград, вишні, черешні) пробують їх на смак або дають дитині щойно куплені немиті фрукти, не замислюючись над негативними наслідками таких дій. Овочі та фрукти можуть забруднюватися не тільки руками хворих, які їх збирають або продають, а й ще забрудненою водою при поливі городів. Часто харчові отруєння є наслідком вживання продуктів харчування, придбаних на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі, при вживанні продуктів, що пройшли недостатню термічну обробку. Тому, будьте пильними і обережними, щоб не постраждати від недобросовісних виробників та продавців! Навіть сама корисна їжа може нанести шкоду організму, якщо вона неякісна.

Основні ознаки харчових отруєнь проявляються не відразу. Все починається з слабкості, головного болю, відсутність апетиту. Потім проявляються характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, болі в животі, рідке випорожнення, інколи з домішкою слизу і крові, підвищення температури. Необхідно відзначити, що харчові отруєння найчастіше виникають раптово, нерідко захоплюючи значний контингент осіб, і, як правило, досить швидко загасають. Наявність мікробів-ворогів, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості харчів.

Ось чому, в теплу пору слід бути особливо обережними, постійно дотримуватись чистоти рук, посуду, споживати лише добре вимиті фрукти та овочі, свіжі, охайно приготовлені страви, вживати чисту воду. Тобто, необхідно зробити все для того, щоб у шлунок не потрапили мікроби-вороги.

Попередити гострі кишкові інфекції та харчові отруєння – справа і відповідальність всього населення.

  1. Дотримуйтесь особистої гігієни, ретельно мийте руки милом перед їжею і після відвідин громадських транспортів, туалетів.
    1. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі водойми тощо) або яка продається на розлив.
    2. Перед вживанням свіжих овочів їх слід ретельно мити і обдавати окропом.
    3. Для вживання вибирайте продукти, піддані термічній обробці, ретельно прожарюйте (проварюйте) продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і морські продукти. Віддавайте перевагу заводській упаковці, обов’язково переконайтесь в терміні придатності;
    4. Не допускайте контакту між сирими і готовими харчовими продуктами. Зберігайте їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх у щільно закритих банках (контейнерах);
    5. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води, для миття посуду і рук використовуйте бутильовану воду;
    6. Не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
    7. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди, трави інші рослини та продукти; При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) необхідно виключити контакт продуктів з ґрунтом та піском;
    8. Купайтеся тільки у встановлених для цих цілей місцях. При купанні у водоймах і басейнах не слід допускати попадання води в рот.

Виконання цих нескладних порад допоможе ВАМ уникнути харчових отруєнь і зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне!

 

 

 

Начальник Люботинського міського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області

                                                                    Ільченко О.С.