Веб-портал міста Люботин » Головна » Ботулізм – це дуже небезпечно !!!

 Ботулізм – це дуже небезпечно !!!
Автор: Chekardina   Додано:11 червня 2018   Переглядів:489   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Ботулізм – це дуже небезпечно !!!

Ботулізм – інфекційне захворювання, що відноситься до харчових отруєнь. Мікроби, що викликають ботулізм, - суворі анаероби, живуть без доступу кисню; найхарактерніша і підступніша їх властивість – здатність виробляти в анаеробних умовах токсини – отрута великої сили. Токсини виробляються при зростанні і розмноженні мікробів ботулізму в різних консервованих продуктах: рибі, шинці, а також в організмі людини і тварин.

Захворювання виникає раптово після вживання не доброякісних продуктів: маринованих грибів і огірків, риби (в'яленої, соленої, копченої), м'ясних продуктів (шинки, ковбаси), овочевих і фруктових консервів, що готувалися в домашніх умовах і зберігалися при кімнатній температурі. Хвороба починається гостро, через 3-24 години після прийому їжі, іноді пізніше. З'являються нездужання, загальна розбитість, сильна м'язова слабкість, незначний головний біль, погіршується апетит і сон. Потім хворий відчуває значну сухість в роті, спрагу, іноді невеликі болі в животі, нудоту. Іноді виникає блювота, яка може повторюватися в перші два дні хвороби. В цей же час спостерігається часте відвідування туалету; потім з'являються запори, що супроводжуються метеоризмом (здуття живота). Температура тіла буває нормальною, але може бути і підвищеною.

Для попередження ботулізму слід пам'ятати, що:- зараження відбувається найчастіше при вживанні домашніх консервів або інших продуктів, заготовлених про запас при порушенні основних правил консервації. У домашніх умовах не можна робити баночні консерви (у герметично закритих банках) з м'яса, риби, грибів, деяких видів зелені (портулак, і ін.) і деяких овочів (морква, буряк). Ці продукти важко повністю відмити від дрібних частинок і спор збудників ботулізму, а режим теплової обробки в домашніх умовах - кип'ячення протягом 30 - 60 хвилин - не вбиває спори, які можуть залишитися після промивання початкових продуктів. Ці спори при зберіганні консервів проростуть і утворять сильний ботулінічний  токсин.  Діти особливо чутливі до ботулінічного токсину, слід бути дуже уважним, готуючи їм страви. Не можна давати дітям консервовані в домашніх умовах харчові продукти, не проварені перед вживанням. Особливо гриби, консерви з морквою, перцем, соки з моркви і томатів, що довго зберігалися. Щоб попередити ботулізм та запобігти кишковим захворюванням і харчовим отруєнням, особливо у дітей, слід вживати свіже приготовані або добре проварені, термічно оброблені продукти.

Наразі статистичні дані шокують: з початку 2018 року в Україні було зафіксовано 39 випадків захворювання на ботулізм, 4 чоловіка померло.


 Начальник Люботинського міського відділу  Головного управління  Держпродспоживслужби  в Харківській області

                                                                 Ільченко О.С.