Веб-портал міста Люботин » Головна » «Як вберегтись від хвороб, що передаються через укус кліща»

 «Як вберегтись від хвороб, що передаються через укус кліща»
Автор: Chekardina   Додано:20 червня 2018   Переглядів:499   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Пам’ятка для населення

 

«Як вберегтись від хвороб, що передаються через укус кліща»


З початком весняно-літнього сезону  збільшується кількість «виходів» на природу, відповідно посилюється ризик нападу на людей та домашніх тварин іксодових кліщів.                                    

Маленький, часто непомітний кліщ, потрапивши на тіло людини, неохоче піддається “депортації”. Вчепившись лапками до одягу і перелізши поволі на тіло, вампір встромляє лапки у шкіру і починає пити кров. Добре, якщо паразит не інфікований. Коли ж він переносить таку небезпечну недугу, як хвороба Лайма, чи бореліоз, то без допомоги медиків уже не обійтися.

У природі сезонна активність кліщів спостерігається з березня по листопад, має два виражених піки активності – в квітні-травні та серпні-вересні. Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі, в будь-яку погоду. Як правило, їх менше в суху і спекотну погоду і більше в прохолодну, похмуру.

Живляться кліщі кров’ю людей та тварин, занурившись хоботком глибоко в шкіру. Кровосмоктання кліща може тривати до 12 діб. Напившись крові людини або тварини кліщ відпадає самостійно для відкладання яєць в грунт.

Кліщі нападають на людей не лише під час перебування на природі. Після відвідування зеленої зони, кліщі залишаючись на одязі переносяться в приміщення, і якщо одяг не оглядається і не очищається, можуть потрапляти на шкіру в найбільш уразливих місцях: за вухами, на шиї, пахвами, в паховій області. 

Кліщ разом зі слиною виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним, і тільки через декілька годин виникає відчуття болю. Дорослих кліщів, що присмокталися, як правило, можливо помітити через 2-3 дні: в місці наявності кліща з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, сам кліщ збільшується у розмірах. Якщо його помітити одразу, буде легше видалити. Чим більше часу пройшло від присмоктування кліща, тим більша вірогідність зараження. Кліщі є переносниками збудників вірусних, риккетсіозних, бактеріальних захворювань людей та тварин.

На території України кліщі переносять кліщовий вірусний енцефаліт,  іксодовий кліщовий бореліоз (хворобу Лайма) та інші хвороби. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.

Якщо до тіла людини присмоктався кліщ, його слід зняти, як можна швидше. За медичною допомогою можна звернутись до травмпунктів, які  працюють цілодобово, або до інших закладів охорони здоров’я, де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть рекомендації.

При відсутності можливості звернутись до лікаря, видалення проводять самостійно: розхитуючи кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, слід повільно його видалити разом з хоботком. Після видалення кліща місце присмоктування обробити 3% розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом.

Щоб зберегти кліща живим, на деякий час його необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд та щільно закрити кришку (краще ватно-марлевим корком).

В лабораторії особливо небезпечних інфекцій  (м.Харків с.Помірки тел. 3150227) здійснюється прийом кліщів (живих), знятих з людей, для проведення лабораторних досліджень (платних) на наявність збудників іксодового кліщового бореліозу (хвороби Лайма).

Всім особам, що підпали під напад кліща, рекомендується звернутись  до закладу охорони здоров’я за місцем проживання, де лікар надасть рекомендації щодо спостереження за самопочуттям, ознайомить з проявами захворювання (підвищення температури тіла, почервоніння, припухлість на шкірі в місці укусу).

З метою попередження нападу іксодових кліщів, при відвідуванні місць, де можуть бути кліщі (лісів, зелених зон, парків та скверів, дачних та садівничих ділянок тощо) рекомендується:

- одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити кліщів. Голову слід покривати головним убором;

- проводити під час прогулянки само- та взаємоогляди через кожні 2 години та ще раз вдома, в першу чергу у дітей. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;

- звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25м. місце для привалів, нічного сну на природі;

- вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів;

- якщо разом з вами на природі перебував ваш собака або інша домашня тварина – її теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання;

- використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій необхідно звертатись до лікарів.

Таким чином, першочергове значення в профілактиці хвороб, що передаються через укус кліща, мають заходи особистого захисту від нападу кліщів.

За травень-червень 2018рік зареєстровано 5 випадків хвороби Лайма  по м.Люботину проти 1  у 2017 році.

 

 

 

Лікар епідеміолог Люботинського           

Міського лабораторного відділення     І.В.Білецька