Веб-портал міста Люботин » Головна » ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ!

 ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ!
Автор: Svetlana   Додано:25 червня 2018   Переглядів:664   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ!

  Літо – пора відпусток і відпочинку. Можна насолоджуватися теплом, купатися в річці, засмагати, поповнювати організм вітамінами, їсти смачні та корисні фрукти та овочі з грядки, або і з ринкового прилавку. Саме спека та недотриманням санітарно-гігієнічних норм часто стають причинами гострої кишкової інфекції – захворювань, які активізуються в літній період і мають небезпечні наслідки для здоров’я.

  В’ялість, підвищена температура тіла, відсутність апетиту, головний біль – симптоми, характерні для багатьох захворювань. А якщо ще з’являється блювання, пронос, болі в животі, найімовірніше, ви маєте справу з кишковою інфекцією. Найпоширеніші кишкові інфекційні хвороби: дизентерія, сальмонельоз, холера, ентеровірусна і ротавірусна інфекції та інші.

  Збудники бактеріальних кишкових інфекцій виробляють ентеротоксин  (отрута), який всмоктується з кишечника, викликаючи отруєння організму людини. Залежно від виду збудника набір симптомів може бути різним. При сальмонельозі, наприклад, немає проносу, зате може бути блювання та тяжка інтоксикація організму. При дизентерії та холері, навпаки, саме пронос, який швидко призводить до зневоднення організму, та інтоксикація є характерними симптомами. Існує низка гострих кишкових інфекцій, при яких можуть з’являтися симптоми гастриту та ентериту. Їх об’єднує одна грізна ознака – зневоднення організму та його інтоксикація.

  Кишкові інфекції ще називають хворобою брудних рук. Дотримання правил особистої гігієни, зокрема регулярне миття рук, може убезпечити вас від кишкових інфекцій. Руки потрібно мити перед їжею, приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету. Проте не всі вміють правильно це робити. Батьки повинні постійно цього навчати дітей. Намилювати руки потрібно двічі-тричі. Слід мити не лише тильні та долонні поверхні, а й між пальцями. А бруд з – під нігтів треба видаляти щіточкою.

  Важливе значення має дотримання санітарних правил при приготуванні та зберіганні їжі, адже саме продукти харчування є середовищем розмноження мікроорганізмів. Підтримуйте на кухні чистоту. Бажано, щоб кухонні меблі були вкриті пластиком, який добре миється гарячою водою з милом. Для сміття необхідно мати відро з кришкою. Його слід виносити щодня, а відро ретельно мити.

  Виділіть окремі дошки для обробки сирого та вареного м’яса, для хліба, риби та сирих овочів. Продукти, які не підлягають термічній обробці (сир, масло, ковбаса та ін.) варто зберігати окремо від сирого м’яса, риби, напівфабрикатів. Продукти, що швидко псуються, потрібно обов’язково зберігати в холодильнику.

  Необхідно дотримуватися термінів зберігання продуктів. М’ясні напівфабрикати можна зберігати не більше 36 годин, фарш – 6 годин, варені ковбаси – 48. Часто люди вживають торти, що понад 2 доби зберігалися в холодильнику, салати, приготовані декілька днів тому.

  Молочна продукція є чудовим резервуаром для розмноження мікроорганізмів. Молоко перед надходженням до торговельної мережі піддається пастеризації, яка суттєво зменшує кількість мікроорганізмів у ньому. Вивчення факторів передачі ГКІ показує, що, незважаючи на попередження СЕС, люди продовжують пити сире молоко, придбане з рук. Розливне молоко слід обов’язково кип’ятити. А сир, сметану, молоко на стихійних ринках купувати не можна!

  Влітку особливо вабить різноманіття овочів та фруктів. Нерідко можна бачити, як мами, придбавши ягоди, фрукти відразу дають їх дітям. Цього не можна робити! Вживати їх слід лише ретельно помивши в проточній воді. У поширенні гострих кишкових інфекцій не останню роль відіграють мухи. Щоб перекрити мухам доступ у приміщення, вікна закривають марлею або густою сіткою. Для знищення комах використовують липку стрічку, мухобійки тощо

 Бережіть своє здоров’я! Дотримуйтеся цих нескладних порад. Пам’ятайте! Дотримання санітарної культури населення – це запорука подальшого зниження захворюваності на кишкові інфекції.

 

Начальник  Люботинського міського

відділу Головного управління

Держпродспоживслужби

Харківській області

Ільченко О.С.