Веб-портал міста Люботин » Головна » Стережись!!! Африканська чума свиней!!!

 Стережись!!! Африканська чума свиней!!!
Автор: Svetlana   Додано:6 липня 2018   Переглядів:668   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Стережись!!! Африканська чума свиней!!!

Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) – це небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка, втім, цілком безпечна для людей. Вона характеризується лихоманкою, запальними ураженнями внутрішніх органів тварин, численними крововиливами та високою смертністю. Недооцінювати хворобу не варто, бо вона здатна завдати тваринництву дуже велику шкоду. Збудником африканської чуми свиней є вірус. Доведено, що для проведення дезінфекції слід використовувати 0,5-відсотковий розчин формаліну, а також хлорне вапно, 5-відсотковий розчин хлораміну… Під час дезінфекції необхідно ретельно очищувати поверхні та промивати їх гарячою водою, оскільки органічні рештки, заражені вірусом, що там знаходиться, суттєво знижують ефективність проведення дезінфекції. Основним джерелом передачі збудника є хворі та перехворілі тварини, в організмі яких вірус може зберігатися й виділятися у навколишнє середовище до 15 місяців. В основному ж зараження відбувається контактним шляхом через пошкоджені шкіру і слизові оболонки хворих свиней, а також через м’ясопродукти, кров та внутрішні органи. Вірус також може передаватися через шкірних паразитів та комах, які були в контакті з хворими свинями та трупами загиблих тварин. Значну небезпеку становить контакт домашніх свиней із дикими, а також з іншими домашніми та дикими тваринами і птахами, які теж можуть бути переносниками збудника. Носієм вірусу африканської чуми свиней у природі є аргасові кліщі. Вірус розмножується в їхньому організмі й передається здоровим свиням через повторні укуси. До африканської чуми чутливі свині всіх порід та статево-вікових груп. При виявленні перших ознак хвороби в стаді захворюваність вже може охоплювати понад 35%  поголів’я, а летальність сягає 97–100%. Це свідчить про швидкість розповсюдження інфекції. Для африканської чуми свиней характерні надгострий, гострий, підгострий, хронічний та латентний перебіги хвороби.

Першим і яскравим проявом захворювання на африканську чуму свиней є швидкий розвиток лихоманки. У тварин підвищується температура тіла до 42°С, з’являються задишка, кашель, зникає апетит, посилюється спрага. При надгострому перебігу хвороби свині гинуть протягом 1–3 діб. Так, інколи відмічають раптову загибель свиней без прояву жодних клінічних ознак хвороби, що повинно одразу ж насторожити.

Свині, які одужують, залишаються носіями вірусу, виділяючи його у зовнішнє середовище під впливом стресу і заражаючи здорове поголів’я протягом усього свого життя. Відповідно всі тварини, які мали будь-який контакт із вірусом і загинули, перехворіли чумою в будь-якій формі та залишилися живими, є небезпечними для здорового свинопоголів’я. При перших підозрах на захворювання свиней чумою господареві необхідно негайно звернутися до фахівців Люботинської міської лікарні ветеринарної медицини, яка знаходиться за адресою: вул. Ветеринарна, 45 або за тел.: 741-08-97.

 

Начальник Люботинського

міського відділу

Головного  управління 

Держпродспоживслужби

в Харківській області

Ільченко О.С.