Веб-портал міста Люботин » Головна » Деякі питання розірвання шлюбу

 Деякі питання розірвання шлюбу
Автор: Svetlana   Додано:27 липня 2018   Переглядів:598   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Деякі питання розірвання шлюбу

   За новими правилами оформлення субсидії на сплату ЖКП, у випадках, коли члени однієї сім`ї мешкають у різних приміщеннях, для розрахунку субсидії буде братися подвійний доход цієї родини (доход жінки та чоловіка). Багатьох громадян, які хоча і були в зареєстрованому шлюбі, однак роками проживали окремо та не мали фактичних сімейних відносин, така ситуація підштовхнула до того, щоб офіційно розлучитися.

  У зв`язку з цим, пропонуємо ознайомитися з порядком припинення шлюбу внаслідок його розірвання.

  Розірвання шлюбу відбувається у позасудовому (в оргнах РАЦС) да судовому порядку.

  За спільною заявою подружжя розірвання шлюбу проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання подружжя або одного з них, якщо у подружжя не має дітей та жоден з  не заперечує проти його розірвання. За заявою одного з подружжя шлюб може бути розірваний, якщо інший визнаний безвісно відсутнім або недієздатним. Державне мито за такі дії справляється у розмірі: 0,5 та 0,03 неоподаткованого мінімуму доходів громадян відповідно.

РАЦС складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання такої заяви.

В судовому порядку розірвання шлюбу відбувається у випадку, коли подружжя має неповнолітніх дітей, або один з подружжя заперечує проти розірвання шлюбу.

У разі розірвання шлюбу судом шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу. Якщо шлюб розривається через суд, свідоцтво про розірвання шлюбу не видається.Відмітка про розірвання шлюбу за рішенням суду проставляється в паспортах або паспортних документах, у разі звернення розлучених осіб до відділу РАЦС та пред’явлення рішення суду.

Провадження у справі відкривається судом на підставі позовної заяви. Судовий збір за даною категорією справ складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на сьогодні 704,8 грн).

Позов про розірвання шлюбу не може бути пред`явлений у випадках вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини. Законом передбачені деякі винятки з цього правила.

При оформленні субсидії розлучене подружжя не має вказувати в своїх деклараціях доходи один одного. якщо неповнолітні діти є в розведеній сім’ї, то в декларації на оформлення субсидії подружжя зобов’язане вказати маму чи тата, але одночасно з цим подати заяву, щоб доходи батька, який не проживає з дитиною, не плюсувалися.

Для цього потрібно звернутися до Комісії з питань призначення житлових субсидій із відповідною заявою.Тільки після цього гроші цієї людини не включатимуться до сукупного доходу домогосподарства.

За додатковими роз`ясненнями з вказаних питань звертайтеся до Люботинського бюро правової допомоги.

Люботинське бюро правової допомоги.

м. Люботин, вул. Джерелянська, 2 оф 2. т. 741-40-32