Сайт міста Люботин » Головна » Обережно ! Гриби!

 Обережно ! Гриби!
Автор: Svetlana   Додано:6 серпня 2018   Переглядів:162   Категорія - [Головна, Управління СЗН]
 
 (голосів: 0)

                                  Обережно ! Гриби!

  Мало знайдеться таких людей, які не люблять ласувати грибами. Для багатьох збирання грибів – це захопливе полювання, яке іноді називають «тихим». Але треба і добре розуміти, що з вживанням грибів потрібно бути дуже обережним. Нагадаємо основні причини отруєнь: вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів,що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.      

 Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево - судинної недостатності.

 Застереження для грибників: купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків; збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

                                              

 Забороняється збирати гриби:

- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;

- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;

-  з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

- "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору;

- не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;

- не куштуйте сирі гриби на смак;

- ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти; усі сумнівні – викидайте; нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте; гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;

- гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;

- при обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте; лише тоді гриби можна варити або смажити;

- обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;

- не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;

- гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються; у взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;

- значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин; якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння;

- суворо дотримуйтеся правил консервування грибів; неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм; гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

Перша допомога при отруєнні грибами:  

  У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі спільні ознаки недуги: болить усередині, розладнується шлунок, нудить, починається блювота, людина відчуває загальну слабкість. Спостерігається також зміна зіниць. Одна стає вужча, друга ширша. Буває, що іноді у хворого з’являються зорові і слухові галюцинації, конвульсії, марення. Після збудження наступає втрата свідомості, при цьому спостерігається посмикування деяких м’язів.

-  викличте "Швидку медичну допомогу";

- одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;

- після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

- з'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

 

Необхідно пам’ятати :

- вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику; 
- займатися будь-якими іншими видами самолікування

 

Увага! Ні в якому разі не довіряйте народним способам визначення отруйності грибів, а саме:

- усі їстівні гриби мають приємний смак;

- усі гриби в молодому віці їстівні;

- отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний;

- личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів;

- опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби;

- цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні;

- отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин;

- сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.

Збираючи гриби будьте надзвичайно обережними, отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

 

                                                                                  Управління соціального захисту населення







   Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.