Веб-портал міста Люботин » Головна » За перше півріччя 2018 року ПАТ «Харківгаз» отримав збиток у понад 77 млн. гривень

 За перше півріччя 2018 року ПАТ «Харківгаз» отримав збиток у понад 77 млн. гривень
Автор: Svetlana   Додано:14 серпня 2018   Переглядів:478   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

За перше півріччя 2018 року ПАТ «Харківгаз» отримав збиток у понад 77 млн. гривень

 

Чисті збитки ПАТ «Харківгаз» за послуги з розподілу природного газу в І півріччі 2018 року перевищили 77 млн. грн. Збитковість компанії спричинена тим, що тариф на розподіл газу не відповідає обґрунтованим потребам. Окрім того, впродовж кількох років, під час розрахунку тарифу не враховуються інфляційних процеси. Минулий рік для компанії також завершився зі збитком за послуги з розподілу в понад 219 млн. грн.

 

Діяльність з доставки (розподілу) газу споживачам Харківської області надалі залишається збитковою. На відміну від ціни на газ, що отримує Нафтогаз, тариф на доставку газу ПАТ «Харківгаз» не переглядався протягом останніх років. Наразі, найбільшою проблемою тарифу є різниця у вартості газу для виробничо-технологічних потреб. Цей газ ПАТ «Харківгаз», разом з іншими промисловими споживачами, купує за ринковими цінами, а витрати на його придбання становлять 57% від тарифної виручки компанії. 

«Тарифом, встановленим регулятором - НКРЕКП передбачено, що компанія закуповуватиме газ для виробничо-технологічних потреб за ціною 5 880,90 грн. за тис. куб. м. Фактична вартість послуги балансування в І півріччі цього року становила 10 835 грн. за тис. куб. м. Це призвело до того, що фактична вартість природного газу на 84% вища, ніж закладено НКРЕКП в тариф», - зазначила директор фінансовий ПАТ «Харківгаз» Олена Максименко.

Продовжують зростати інші статті витрат, пов’язані з діяльністю компанії. Наприклад, вартість пального, необхідного в першу чергу для роботи автомобілів аварійних служб, за останні два роки зросла більш ніж на 20%. Автопарк компанії на 43% замортизований, а отже потребує значних вкладень на ремонти та придбання запчастин.

Через необгрунтований тариф на розподіл газу, за останні три роки ПАТ «Харківгаз» отримав 401 млн. грн. збитків.  Понад 77 млн. грн. збитків отримано і у І півріччі цього року.

Впродовж 2017-2018 років ПАТ «Харківгаз» чотири рази проходило процедуру подання тарифів, однак тариф так і не був переглянутий регулятором. Враховуючи надскладну ситуацію, пов’язану з необгрунтованим тарифом на послуги розподілу, ПАТ «Харківгаз» закликає НКРЕКП затвердити беззбитковий тариф і компенсувати понесені компанією збитки.