Веб-портал міста Люботин » Головна » Обережно!!! Кишкові інфекції!!!

 Обережно!!! Кишкові інфекції!!!
Автор: Svetlana   Додано:20 вересня 2018   Переглядів:648   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Обережно!!! Кишкові інфекції!!!

Сальмонельоз !

Сальмонельоз – це інфекційне захворювання травної системи, що виникає в результаті зараження бактеріями роду Salmonella, що супроводжується вираженою інтоксикацією і дегідратацією, іноді протікає за типом тифу, або з септицемією. Salmonella – рід грамнегативних, рухливих, факультативно анаеробних, паличкоподібних мікроорганізмів. Щодо стійкості в навколишньому середовищі: можуть зберігати життєздатність у воді до 5 місяців, у грунті до півтора років, у м'ясі до півроку, в пташиних тушках до року і більше. Близько 20 днів зберігаються в молоці, місяць в кефірі і чотири – у вершковому маслі. У сирі сальмонелла може залишатися в живому вигляді до року, 3-9 місяців в яєчному порошку і 17-24 дня на шкаралупах яєць. Сальмонели гинуть через 5-10 хв при температурі 70 ° С, Можуть витримувати деякий час кип'ятіння, якщо знаходяться в товщі великого шматка м'яса. При варінні яєць гинуть через 4 хвилини. У молоці та м'ясних продуктах сальмонели не лише зберігаються, але й активно розмножуються. Мікроорганізми досить стійкі до соління та копчення, а при заморожуванні збільшують тривалість терміну життя.

Гастроінтестинальна форма – найпоширеніша, яка починається яскраво, гостро, з симптомами інтоксикації, такими як слабкість, запаморочення, головний біль, підвищенням температури тіла до 38-39 °С, ознобом.

Ознаки порушення роботи шлунково-кишкового тракту швидко наростають – спочатку з’являються болі в шлунку, біля пупка, потім з’являється блювота з не перевареними залишками їжі, а потім стає водянистою, з домішками жовчі, після чого настає діарея з пінистим, водянистим, зеленуватим калом зі слизом. Язик у хворого стає сухим з білим нальотом, живіт болючий при натисканні, трохи здутий і спостерігається бурчання, печінка і селезінка при цьому у пацієнта збільшені. Діарея зазвичай закінчується на 4-5 день, що може призводити до зневоднення, порушення метаболічних процесів, втрати мінеральних солей, судоми, зниження артеріального тиску, тахікардії, а також до порушень нервової системи – це непритомність, запаморочення. Зазвичай у дорослих яскраві симптоми сальмонельозу закінчуються до 5 дня, але остаточне одужання і нормалізація ШКТ затягується на 10-14 днів.

 

Начальник Люботинського міського відділу

Головного управління

Держпродспоживслужби в Харківській області

Ільченко О.С.