Веб-портал міста Люботин » Головна » ПАТ «Харківгаз» здешевлює послуги з встановлення газових лічильників

 ПАТ «Харківгаз» здешевлює послуги з встановлення газових лічильників
Автор: Chekardina   Додано:16 жовтня 2018   Переглядів:462   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

ПАТ «Харківгаз» здешевлює послуги з встановлення газових лічильників

 

Протягом кількох років більше 20 тис. мешканців області забажали встановити індивідуальні газові лічильники за власний кошт. Щоб запровадити конкуренцію серед монтажних організацій, зробити цей сегмент послуг фінансово-доступним для людей, ПАТ «Харківгаз» повертається на ринок та поновлює послуги з комерційного встановлення приладів обліку. Вартість повного комплексу робіт, з урахуванням лічильника, в газовій компанії коштуватиме орієнтовно лише 3,5 тис. грн.

 

Встановлення лічильників за кошти мешканців Харківської області не є монопольною послугою. Для виконання робіт кожен споживач може самостійно обрати будь-яку спеціалізовану організацію, що має відповідний державний дозвіл. За інформацією клієнтів ПАТ «Харківгаз», вартість цих послуг у спеціалізованих організацій досягла майже 11 тис. грн. Така ціна є надвисокою і недоступною для людей. Для розвитку конкуренції, здешевлення послуг на ринку, ПАТ «Харківгаз» встановлюватиме лічильники за ціною 3,5 тис. грн. Ціна може коливатись лише в разі підняття вартості приладів обліку, під час їх тендерних закупівель у заводів-виробників або додаткових транспортних послуг, через значну відстань до будинку споживача.

 

«Тепер встановити лічильник за власний кошт можливо як в ПАТ «Харківгаз» так і в спеціалізованих організаціях. Ми поновили такі послуги, враховуючи побажання наших споживачів. Мешканці області активно цікавляться питанням індивідуальних лічильників за власний кошт, але не можуть платити «космічні» ціни» - зазначила начальник управління клієнтського сервісу ПАТ «Харківгаз» Ірина Манько.

 

Згідно Закону України про забезпечення комерційного обліку газу, постачання палива з 1 січня 2021 року здійснюватиметься за умови його комерційного обліку. Встановлення приладів обліку газу може здійснюватися як за кошти газової компанії, так і за кошти споживачів. Щоб прискорити законодавчі терміни встановлення лічильників, в Харківській області більше 20 тис. домоволодінь встановили індивідуальні лічильники за власний кошт.

 

За умови перегляду необгрунтовного тарифу на розподіл газу, ПАТ «Харківгаз» планував безкоштовно встановити в 2018 році мешканцям області 12,7 тис. лічильників газу та включити ці витрати в інвестиційну програму компанії. Нині без обліку газу в Харківській області залишається близько 40 тис. споживачів.

Проте тариф, який дозволяє встановити лише половину від запланованої кількості лічильників, так і залишився не переглянутим. А скорочена, через необгрунтовний тариф інвестпрограма, радше за все буде затверджена не раніше кінця жовтня.