Веб-портал міста Люботин » Головна » Нафтогаз отримав право відключати тепломережі взимку

 Нафтогаз отримав право відключати тепломережі взимку
Автор: Svetlana   Додано:24 жовтня 2018   Переглядів:476   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Нафтогаз отримав право відключати тепломережі взимку

 

   НАК «Нафтогаз України» пролобіював та отримав право з 1 грудня 2018 року ініціювати та надавати доручення Операторам ГРМ (облгазам) відключати тепломережі взимку з причин заборгованості за спожитий газ. Таке право надано Нафтогазу умовами Кодексу газотранспортних систем. Крім того, згідно роз’яснень регулятора – НКРЕКП, ухилення ПАТ «Харківгаз» від відключень тепломереж за дорученням Нафтогазу може мати ознаки зловживань монопольним становищем.

    ПАТ «Харківгаз» транспортує природний газ 32 тепловим компаніям області. Рішення Нафтогазу або його дочірніх підприємств припинити газопостачання опалювальних котелень залишить мерзнути в оселях тисячі родин. Щоб уникнути техногенної катастрофи в області та надати час для врегулювання проблем, ПАТ «Харківгаз» негайно інформуватиме місцеві органи влади, підприємства ТКЕ, регулятора, спільноту про отримання подібних доручень Нафтогазу на протязі зими.

  «НКРЕКП відхилила вимогу Операторів ГРМ не відключати тепломережі за дорученням Нафтогазу та зобов’язала укласти договори на виконання робіт з припинення газопостачання. Таким чином, якщо протягом 3-х днів після отримання доручення Нафтогазу на відключення, теплові мережі не врегулюють відносини з державним монополістом, ПАТ «Харківгаз» буде вимушено розпочати заходи з припинення газопостачання на об’єкти», - зазначила комерційний директор ПАТ «Харківгаз» Ірина Лістова.

ПАТ «Харківгаз» не продає природний газ та не отримує кошти за нього. Єдиним оптовим постачальником газу для населення та постачальником для тепломереж є Нафтогаз. ПАТ «Харківгаз» доставляє паливо споживачу і отримує тариф за доставку газу і обслуговування мереж в розмірі 72 копійки за кубометр. Як Оператор ГРМ, ПАТ «Харківгаз» зобов’язаний припиняти газопостачання споживачу при письмовому звернені його постачальника.

«Нажаль, на законодавчому рівні не були створені умови для заборони Нафтогазу відключати котельні в холоди. Навпаки, Нафтогаз отримав право залишати людей взимку без тепла. І ПАТ «Харківгаз» в цій ситуації використовують лише як інструмент для виконання рішень державного монополіста» - повідомила Ірина Лістова.

З питань своєчасного виділення обсягів газу, тепловим компаніям Харківської області необхідно звертатись до свого постачальника - Нафтогазу за тел. (044) 586-3330, (044) 586-3537.