Веб-портал міста Люботин » Головна » Кір. Як запобігти захворюванню.

 Кір. Як запобігти захворюванню.
Автор: Svetlana   Додано:4 лютого 2019   Переглядів:494   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Кір.  Як запобігти захворюванню.

 

   За даними ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» у 2018 році на кір в Україні захворіли 54 481 особа (20 204 дорослих та 34 277 дітей), 16 з них померли від ускладнень. Серед померлих - ті, хто не мали щеплення взагалі або необхідної їх кількості.

Аналіз епідемічної ситуації підтверджує, що на сьогодні й досі існує високий ризик розповсюдження корової інфекції серед населення. Показники охоплення щепленнями для формування достатнього популяційного імунітету залишаються низькими. У групі ризику знаходяться діти, які не отримали щеплення, підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір та не мають щеплень проти кору, особи з груп епідемічного та професійного ризику.

У 2018 році епідемічна ситуація в області характеризувалася як неблагополучна, рівень захворюваності високий.

За підсумками 4-х тижнів поточного року рівень захворюваності середній. При цьому, кількість щоденно реєструємих хворих зростає, що обумовлено високою контагіозністю, активною циркуляцією збудника та тотальною сприйнятливістю. За 4-й тиждень 2019 року у порівнянні з 3-м захворюваність зросла на 40,0%. Зареєстровано 107 хворих, з них діти – 42 (39,3%). Серед мешканців м. Харкова – 54 випадки, Дергачівського району – 16,  Валківського – 13,  Первомайського – 7, Харківського та Ізюмського – по 5, Краснокутського – 3, Куп'янського – 2,  Золочівського та м. Люботина – по одному.

З початку року станом на 23.01.2019 зареєстровано 281 випадок. Питома вага дітей до 17 років - 42,3% (119 випадків). 

За соціальними групами населення розподіл хворих наступний: непрацюючі – 24,2%, учні загальноосвітніх шкіл та шкіл-інтернатів – 18,1%, робітники транспорту та інші – 17,1%, неорганізовані дошкільники – 14,2%, службовці – 10,0% (у тому числі медичні працівники – 5,7%), студенти вищих навчальних закладів, учні технікумів та ПТУ – 6,4%, діти, які відвідують дошкільні навчальні заклади – 6,4%, діти дитячих будинків – 2,1%, працівники шкіл, ДНЗ та харчової промисловості – 1,1%, пенсіонери - 0,4%.

Питома вага нещеплених серед захворілих склала 65,5% – 184 особи, у тому числі з причин відмови та відсутності даних про проведені щеплення – 78,3% (144 хворих). Аналіз захворюваності щеплених (97 осіб) показав, що 40 хворих (41,2%) мають тільки одне щеплення. Тобто, загальна кількість хворих, які не мали імунного захисту від кору склала 79,7%.

Лабораторно діагноз кору підтверджено у 18,5 % хворих. Госпіталізовано  214 хворих. Летальні випадки не реєструвались.

Зареєстровано 14 спалахів, з кількістю уражених - 73 особи, з них 4 у побуті, 4 у навчальних закладах (Харківська державна академія культури, «Біляївський ліцей» Первомайського району, Слатинський ліцей Дергачівського району, загальноосвітня школа с. Перекіп Валківського району), 4 у закладах охорони здоров'я (КНП ХОР «ОДКЛ», КЗОЗ «Ізюмська ЦМЛ», КЗОЗ РТМО «Дергачівська ЦРЛ», КНП «Міська поліклініка №3» ХМР) та 2 за місцем роботи (АТ «Харківобленерго» Валківське районне відділення, ГУ «Державна служба надзвичайних ситуацій в Харківській області»). Три спалахи локалізовані у межах інкубаційного періоду, в 11-ти  – протиепідемічні заходи тривають.

      

       Кір - гостре інфекційне вірусне захворювання з високим рівнем сприйнятливості, яке характеризується високою температурою, запаленням слизових оболонок порожнини рота та верхніх дихальних шляхів, кон'юнктивітом і характерним плямисто – папульозним висипом на шкірних покривах, загальною інтоксикацією.

 Джерелом інфекції є хвора на кір людина, яка заразна для оточуючих з останніх днів інкубаційного періоду (останні 2 дні) до 4-го дня висипань.

 Шлях передачі інфекції - повітряно-крапельний, вірус виділяється в зовнішнє середовище у великій кількості хворою людиною зі слизом під час кашлю, чихання і.т.д.
           Захворювання на кір небезпечне ускладненнями, такими як ларингіт (запалення гортані), круп (стеноз гортані), трахеобронхіт, отит (запалення вуха), первинна кірова (вірусна) пневмонія, вторинна бактеріальна пневмонія, стоматит (запалення слизової оболонки рота), менінгіт (запалення мозкової оболонки), гепатит, лімфаденіт. Найбільш грізним ускладненням (частіше у дорослих) буває   

кіровий енцефаліт .

             При виявленні кору проводять профілактичні заходи в осередку інфекції, тобто в тому колективі, де перебував хворий. Використовують заходи загально гігієнічного порядку: роз’єднання, провітрювання, збільшення кількості поточних вологих прибирань в приміщенні, за особами, які перебували в контакті з хворим встановлюється медичний нагляд.

            Надійним і ефективним методом профілактики кору є вакцинація.

 В Україні вакцинація від кору входить до календаря обов'язкових профілактичних щеплень. Її проводять дітям віком 12 місяців, які  не хворіли на кір та не мають медичних протипоказань. Друге щеплення проводиться у віці 6 років (перед школою). Можливо введення як моновакцини (тільки проти кору), так і тривакцини (проти кору, паротиту та краснухи). Вакцина проти кору використовується протягом 50 років, вона безпечна та ефективна.     

       Висновок очевидний - щеплення робити треба своєчасно і в обов'язковому порядку! 

                В КНП «Ц ПМСД » (м.Люботин, вул.Шевченко,15) вакцина проти кору,    краснухи, епідемічного паротиту в достатній кількості (виробник Бельгія). Запрошуємо  дітей на щеплення.

                   Шановні батьки!!!    Здоров`я  дітей в Ваших руках.

Лікар епідеміолог Люботинського

міського лабораторного відділення

І. Білецька