Веб-портал міста Люботин » Головна » Інформаційна платформа «Укртрансгазу» не забезпечує захист прав клієнтів ПАТ «Харківгаз»

 Інформаційна платформа «Укртрансгазу» не забезпечує захист прав клієнтів ПАТ «Харківгаз»
Автор: Svetlana   Додано:7 березня 2019   Переглядів:446   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Інформаційна платформа «Укртрансгазу» не забезпечує захист прав клієнтів ПАТ «Харківгаз»

 

Попри чисельні звернення ПАТ «Харківгаз» до адміністратора платформи «Укртрансгазу» - чисельні недоліки системи залишаються не усунутими. Це може призвести до порушення прав споживачів Харківської області та стати причиною відключень від газопостачання.

Тому компанія направила листи також у НКРЕКП та до Антимонопольного комітету.

 

При тестуванні роботи платформи добового балансування, ПАТ «Харківгаз» були зафіксовані чисельні недоліки роботи системи. Не в повній мірі наявні дані про надходження обсягів газу в мережі з газорозподільчих станцій. Щоденно була відсутня інформація по 1 - 9 ГРС, внесення якої мав забезпечити Укртрансгаз – дочірня компанія Нафтогазу. За 5 робочих днів до початку звітного періоду Укртрансгаз повинен інформувати Оператора ГРМ про споживачів, які залишились без постачальника. Проте Укртрансгаз не дотримувався передбачених законодавством термінів таких повідомлень, і надавав реєстри споживачів без підпису (в тому числі електронного цифрового підпису) уповноваженої особи. Такі суттєві недоліки створюють загрозу зловживань, порушень прав споживачів, необґрунтованих припинень газопостачання, знімають відповідальність з Укртрансгазу перед споживачами.

«Єдиним адміністратором платформи добового балансування є Укртрансгаз. ПАТ «Харківгаз» неодноразово інформував Оператора ГТС, НКРЕКП, Антимонопольний комітет про недоліки роботи системи, виявлені при тестуванні. Проте система залишилась не виправленою адміністратором», - зазначила комерційний директор ПАТ «Харківгаз» Ірина Лістова.

Відсутність повної інформації про надходження газу в мережі, виділених постачальниками обсягів газу своїм клієнтам, недотримання законодавчих термінів надання інформації, відсутність відповідальності за недостовірність даних і помилки, не зрозумілий алгоритм формування балансу, недоопрацьований механізм завантаження файлів планового споживання в систему не дозволяє сформувати достовірний баланс надходження та витрат палива в регіоні, перешкоджає діяльності учасників ринку, дотриманню прав споживачів.