Веб-портал міста Люботин » Головна » Що таке кір і в чому його небезпека?

 Що таке кір і в чому його небезпека?
Автор: Svetlana   Додано:19 березня 2019   Переглядів:561   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

 Що таке кір і в чому його небезпека?

Кір — дуже заразне інфекційне захворювання, спричинене вірусом. Захворювання поширюється повітряно-крапельним шляхом, коли людина кашляє або чхає. На кір можуть захворіти всі: діти й дорослі. Кір може мати тяжкий перебіг і часто потребує госпіталізації. Хворі на кір тривалий час є заразними. Інфекція може викликати ускладнення (пневмонію, енцефаліт), призвести до інвалідності чи смерті. 

Як передається кір?

Збудник кору легко передається від хворої до здорової людини повітряно-крапельним шляхом при чханні, кашлі або розмові. Вірус кору може виживати (тобто бути здатним заразити інших) в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.9 з 10 нещеплених людей, що контактують із хворим, будуть інфіковані. 

Які симптоми захворювання?

Підвищення температури, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, чутливість до світла, можливі гнійні виділення), діарея та блювота.На 4—5 день хвороби з’являються червоні висипання, які починаються зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджуються на все тіло. Хвороба може тривати більше ніж місяць.

До яких ускладнень може призвести кір?

Захворювання може спричинити пневмонію, вушну інфекцію (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні ускладнення, а також інвалідність і смерть. 

Чи є ліки від кору?

Специфічного лікування від кору немає. Лікують лише симптоми і, в разі виникнення бактеріальних інфекцій, призначають антибіотики. Може знадобитися перебування в реанімаційному відділенні. Проте захворюванню можна запобігти.Єдиний надійний метод захисту від кору — вакцинація. 

Для кого небезпечний кір?

Кір загрожує всім нещепленим дорослим і дітям. На сьогодні в Україні існує високий ризик захворювання на кір серед дітей, які не мають щеплення. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не були вакциновані, також є вразливими до захворювання. У дорослих і дітей, менших від 1 року, кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.Хвороба особливо небезпечна для дітей до 5 років.

Як захиститися від кору?

Єдиний надійний метод профілактики кору — вакцинація. Вона формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає невразливим до захворювання. Дотримання здорового способу життя, так званий «загальний імунітет» НЕ захищають від кору! Від цієї хвороби захищають 2 дози вакцини. Згідно з календарем щеплень в Україні, в 12 місяців роблять перше щеплення від кору, а в 6 років — вводять другу дозу вакцини.

Усі діти та дорослі, які не робили щеплення, під загрозою

На сьогодні існує високий ризик захворювання на кір серед дітей, які не отримали щеплення. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не робили щеплення, також залишаються вразливими до захворювання. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.Ліків від кору не існує

Специфічного лікування від кору немає. Проте захворюванню можна запобігти.

 Захист від кору потрібний, якщо:

  • Дитині виповнилося 12 місяців: не зволікайте із плановим щепленням КПК.
  • Дитина старша від 1 року і ви пропустили перше щеплення — негайно надолужте його, звернувшись до вашого медичного закладу.
  • Дитині 6 років — це час іти на планову ревакцинацію КПК.
  • Ви пропустили планову ревакцинацію в 6 років. У цьому випадку зверніться до медичного закладу, адже тільки дві дози вакцини забезпечують повний захист.
  • Дитині 6 та більше років і вона не має жодного щеплення КПК. Утакому разі потрібно зробити два щеплення з інтервалом не менше одного місяця.
  • Ви не пам’ятаєте, чи робили дитині щеплення КПК, і не маєте документальних підтверджень. У цьому випадку дитину також потрібно вакцинувати.
  • Підлітки, а також дорослі, що не хворіли на кір, не отримували щеплень від кору. Їм також потрібна вакцинація від кору

Протипоказання до вакцинації КПК

Перелік протипоказань щодо вакцинації КПК невеликий. За світовими стандартами він не включає легкі застуди з температурою до 38°С. Вакцинацію не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, та при станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується.

Якщо дитина контактувала з хворим на кір

У разі контакту з хорим на кір негайно зверніться до лікаря. Якщо дитина контактувала з хворим на кір, вона має отримати вакцинацію проти кору протягом перших 72 годин. У деяких випадках також показана екстрена профілактика шляхом введення імуноглобуліну.

Дітям, які мають хронічні захворювання, вакцина необхідна.

Існує міф, що наявність у дитини бронхіальної астми, цукрового діабету чи інших хронічних захворювань є протипоказанням до вакцинації. Проте насправді такі малюки потребують щеплення в першу чергу, адже ризик зараження кором і розвитку серйозних ускладнень після хвороби для них значно вищий.

Що робити, якщо батьки вказують на те, що записи про щеплення їхньої дитини є неправдивими, та/або не пам’ятають, які із записаних у довідці дитини щеплень робили насправді? 

У такому випадку батькам треба звернутися до медичного закладу і зробити дитині щеплення. Додаткове щеплення від кору НЕ шкодить дитині, а навпаки — посилює захист.

Як захиститися від кору дорослим, які не входять до груп ризику?

Усім дорослим, які не були щеплені від кору або не перехворіли на кір, потрібно вакцинуватися. Проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем про можливості вакцинації проти кору. 

Як і де зробити щеплення від кору?

Наразі вакцина КПК наявна в державних медичних закладах. Для дітей до 18 років вакцинація від кору в Україні є безкоштовною.

Також Міністерство охорони здоров’я затвердило наказ про проведення безкоштовної імунізації дорослих, які належать до груп ризику. Зокрема йдеться про медиків, освітян, студентів, поліцію, військових, учасників Операції об’єднаних сил. Отримати щеплення можуть дорослі, які контактували з хворим на кір. Не відкладайте візит до лікаря, щоб зробити планове або надолужити пропущене щеплення.

Яка вакцина наявна в Україні?

Наразі в Україну для щеплень КПК постачають такі вакцини:

•         «Пріорикс»/Priorix (виробник GlaxoSmithKline Biologicals S.A., Бельгія), прекваліфіковану ВООЗ, найавторитетнішою організацією світу в сфері охорони здоров’я.

•         «М-М-Р ІІ»/M-M-R II (виробник Merck & Co., Inc., США), схвалену державним Управлінням продовольства і медикаментів США (Food and Drug Administration (FDA), яка також є однією з найавторитетніших установ світу в цій сфері.

Обидві вакцини безпечні, ефективні й гарантовані державою безоплатно в рамках національного календаря профілактичних щеплень. 

На даний час, вакцина наявна  в достатній кількості в КНП «ЦПМСД» Люботинської МР ХО, запрошуємо на щеплення всіх бажаючих.

  

З повагою, в.о. головного лікаря

КНП "ЦПМСД" Люботинської МР                                         

І.А.Євдокимова