Веб-портал міста Люботин » Головна » ПРОФІЛАКТИКА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ!!!

 ПРОФІЛАКТИКА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ!!!
Автор: Svetlana   Додано:21 березня 2019   Переглядів:492   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

ПРОФІЛАКТИКА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ!!!

Якщо після прийому їжі ви раптом відчули гострий біль у шлунку, нудоту або запаморочення, то знайте, що однією з найпоширеніших причин таких симптомів є харчове отруєння. Ця проблема виникає після вживання продуктів, які були заражені бактеріальними отрутами або домішками різних хімічних речовин.

Усі харчові отруєння можна умовно розділити на дві великі групи: бактеріальні та небактеріальні. До першої групи належать проблеми, викликані бактеріальними отрутами, вірусами і бактеріями. Небактерійний харчове отруєння у дітей і дорослих виникає внаслідок попадання в організм хімічних речовин або ж після вживання отруйних грибів і трав. Враховуючи безліч причин, які провокують харчові отруєння, не варто дивуватися різноманітності симптомів.   Пацієнти можуть відчувати болі в шлунку, страждати від постійної блювоти, нудоти і високої температури, а в найважчих випадках – від ниркового, печінкового та неврологічного синдромів. Вони викликають серйозні ускладнення, тому при будь-яких підозрах на харчове отруєння лікування повинно починатися якомога швидше.  Бажано, щоб хворому було надано першу медичну допомогу ще до приїзду лікарів

Як визначити, що їжа заражена? Перш за все, вам слід звернути увагу на її запах, смак і колір. Зіпсовані продукти харчування виділяють специфічний неприємний запах і мають кислий смак. Крім того, у них змінюється консистенція. Одним з явних ознак непридатності продуктів є і бульбашки газу. Особливо добре вони помітні на поверхні молока та іншої рідкої їжі. Втім, ознаки харчового отруєння можуть проявитися навіть після вживання продуктів з нормальними органолептичними якостями. Така ситуація складається, наприклад, у тих випадках, коли токсини потрапляють організм з їжею, яку готувала заражена людина.

Симптоми харчового отруєння

  • Підвищення температури;
  • Втрата апетиту;
  • Рідкий стілець;
  • Постійні заклики до дефекації;
  • Затуманений зір;
  • Нудота,  блювання;
  • Підвищене слиновиділення;
  • Окремі розлади в роботі ЦНС або ж повна відмова всієї нервової системи, що часто трапляється при ботулізму.

Перші симптоми харчового отруєння з'являються вже через 30-40 хвилин після вживання заражених продуктів харчування. Протягом 2-3 наступних днів вони наростають. У цей період хворому повинна бути надана термінова допомога при харчовому отруєнні. В іншому випадку, виникає цілком реальний ризик летального результату або розвитку важких ускладнень, які можуть призвести до інвалідності і втрати працездатності. Особливо небезпечні в цьому плані такі інфекції, як ботулізм і лістеріоз. Перша характеризується вкрай швидким прогресуванням, а друга – відсутністю видимих ​​симптомів харчового отруєння. У вагітних жінок лістеріоз призводить до патологій плода та раннього народженню дитини, тому майбутнім мамам варто дуже уважно ставитися до вибору продуктів харчування.

Перша допомога при харчовому отруєнні

Якщо є підозри, що нудота, блювання та інші насторожуючі симптоми викликані сааме харчовим отруєнням, слід негайно зробити промивання шлунка слабким розчином марганцю або соди. Промивання робиться до тих пір, поки не почне виходити чиста вода. Також пацієнт при харчовому отруєнні повинен питии активоване вугілля, запиваючи його великою кількістю рідини. Від газованих напоїв краще відмовитися на користь морсів або чаю. Рясне пиття допоможе компенсувати зневоднення, яке неминуче розвивається при сильній блювоті і проносі.

Після промивання шлунка, при харчовому отруєнні, хворому необхідно забезпечити спокій, прикласти до його ніг грілку і дочекатися приїзду лікарів. Можна дати пацієнту сульфаніламіди (фталазол, сульгін) або ж антибіотики. Пам'ятайте тільки про те, що, якщо розвивається харчове отруєння у дітей, прийом будь-яких сильнодіючих препаратів потрібно узгодити з фахівцями.

Профілактика харчових отруєнь

Звести до мінімуму ризик харчового отруєння можна в тому випадку, якщо дотримуватися простих, але дієвих правил:

  • підтримувати чистоту на кухні і в житлових приміщеннях;
  • слідувати елементарним правилам особистої гігієни;
  • використовувати в їжу тільки продукти від відомих, що добре зарекомендували себе виробників;
  • зберігати швидкопсувні продуктив холодильнику;
  • дотримуватися вимог, які встановлюються підприємствами-виробниками, зокрема, вживати відкриті консерви протягом вказаної дати;
  • тримати закритими сміттєві відра;
  • ретельно мити продукти перед вживанням і не забувати про їх тепловій обробці.

Начальник  Люботинського міського

відділу Головного управління

Держпродспоживслужби

в Харківській області

Ільченко О.С