Веб-портал міста Люботин » Головна » Кір. Як запобігти захворюванню.

 Кір. Як запобігти захворюванню.
Автор: Chekardina   Додано:29 березня 2019   Переглядів:563   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Кір.  

Як запобігти захворюванню.

 

 Під час селекторної наради з керівниками державних установ – обласних лабораторних центрів МОЗ України з питань реагування на спалах кору в Україні, що відбулась 19.03.2019 зазначалось, що на поточний період в Україні, незважаючи на незначне зменшення захворюваності, зберігається неблагополучна ситуація з кору. З початку року зареєстровано понад 30 тисяч випадків, у т.ч. 11 смертельних.

Епідемічна ситуація з кору в Харківській області залишається неблагополучною, рівень захворюваності є високим. З початку року станом на 20.03.2019 зареєстровано 1293 хворих. Переважна більшість захворілих – дорослі (872 особи), питома вага дітей – 36,2% (421 особа).

 

 

За даними Люботинського міського лабораторного відділення Нововодолазької міськміжрайоної філії ДУ « Харьковський ОЛЦ МОЗ України» з початку року станом на 28.03.2019р. в м.Люботині зареєстровано 29 випадків кору. Питома вага дітей  до 17 років - 44,8% (13 випадків).

Аналіз епідемічної ситуації підтверджує, що на сьогодні й досі існує високий ризик розповсюдження корової інфекції серед населення. Показники охоплення щепленнями для формування достатнього популяційного імунітету залишаються низькими. У групі ризику знаходяться діти, які не отримали щеплення, підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір та не мають щеплень проти кору, особи з груп епідемічного та професійного ризику.

У 2018 році за цей період випадків кору не зареєстровано.

За соціальними групами населення розподіл хворих наступний: непрацюючі – 19,2 %, учні загальноосвітніх шкіл та шкіл-інтернатів – 34,4%, робітники транспорту та інші – 32%, службовці –7,6%, студенти вищих навчальних закладів, учні технікумів та ПТУ – 3,4 %, неорганізовані дошкільники -3,4%.

Питома вага нещеплених серед захворілих склала 65,5% – 19 осіб, у тому числі з причин відмови та відсутності даних про проведені щеплення – 89,5%( 17 хворих),  діти до року- 10,5% (2 хворих). Питома вага захворілих ,які отримали 1 щеплення становить-13,8%, 2 щеплення-20,7%

Госпіталізовано  28 хворих. Летальні випадки не реєструвались.

В Люботинській  загальноосвітній школі 1-111 ступенів №4  зареєстровано 7 випадків кору з них 6 дітей та 1 вчитель.  В класах 8-А, 1-Б, 9-Б, 1-В  по 1 випадку в 3-Б 2 випадки. Медичний нагляд за дітьми подовжений до 11.04.2019р.

     

 Кір - гостре інфекційне вірусне захворювання з високим рівнем сприйнятливості, яке характеризується високою температурою, запаленням слизових оболонок порожнини рота та верхніх дихальних шляхів, кон'юнктивітом і характерним плямисто – папульозним висипом на шкірних покривах, загальною інтоксикацією.

 Джерелом інфекції є хвора на кір людина, яка заразна для оточуючих з останніх днів інкубаційного періоду (останні 2 дні) до 4-го дня висипань.

 Шлях передачі інфекції - повітряно-крапельний, вірус виділяється в зовнішнє середовище у великій кількості хворою людиною зі слизом під час кашлю, чихання і.т.д.
           Захворювання на кір небезпечне ускладненнями, такими як ларингіт (запалення гортані), круп (стеноз гортані), трахеобронхіт, отит (запалення вуха), первинна кірова (вірусна) пневмонія, вторинна бактеріальна пневмонія, стоматит (запалення слизової оболонки рота), менінгіт (запалення мозкової оболонки), гепатит, лімфаденіт. Найбільш грізним ускладненням (частіше у дорослих) буває  кіровий енцефаліт .

             При виявленні кору проводять профілактичні заходи в осередку інфекції, тобто в тому колективі, де перебував хворий. Використовують заходи загально гігієнічного порядку: роз’єднання, провітрювання, збільшення кількості поточних вологих прибирань в приміщенні, за особами, які перебували в контакті з хворим встановлюється медичний нагляд.

            Надійним і ефективним методом профілактики кору є вакцинація.

 В Україні вакцинація від кору входить до календаря обов'язкових профілактичних щеплень. Її проводять дітям віком 12 місяців, які  не хворіли на кір та не мають медичних протипоказань. Друге щеплення проводиться у віці 6 років (перед школою). Можливо введення як моновакцини (тільки проти кору), так і тривакцини (проти кору, паротиту та краснухи). Вакцина проти кору використовується протягом 50 років, вона безпечна та ефективна.

       Висновок очевидний - щеплення робити треба своєчасно і в обов'язковому порядку!  

                В КНП «Ц ПМСД » (м.Люботин, вул.Шевченко,15) вакцина проти кору,    краснухи, епідемічного паротиту в достатній кількості (виробник Бельгія). Запрошуємо  дітей та дорослих на щеплення.

 

 

                 Шановні батьки!!!    Здоров`я  дітей в Ваших руках.

 

 

 

  Лікар епідеміолог Люботинського

  міського лабораторного відділення

                                                                                                                І. Білецька