Веб-портал міста Люботин » Головна » ОБЕРЕЖНО!!! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ!!!

 ОБЕРЕЖНО!!! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ!!!
Автор: Svetlana   Додано:1 квітня 2019   Переглядів:407   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

ОБЕРЕЖНО!!! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ!!!

  Африканська чума свиней (АЧС) - хвороба Монтгомері - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней, яке зазвичай протікає з явищами септицемії. Викликається ДНК-вірусом, що належить до родини Iridoviridae. Вірусоносійство АЧС продовжується 2 роки і більше. Вакцин і медикаментів, які захищають від цієї хвороби, не існує. Все поголів'я свиней у господарствах, куди проникає вірус, гине. Люди на африканську чуму свиней не хворіють, але це захворювання призводе до значних економічних збитків не лише в господарствах а й у державі в цілому.       Вірус надзвичайно стійкий до високої температури і може жити місяцями в тушах свиней, крові, фекаліях, у замороженому чи копченому м'ясі. Вірус стійкий до висушування, заморожування та гниття. За кімнатної температури вірус зберігається протягом 18 місяців, а інфекційну активність у холодильнику зберігає від 6 до 10 років. Під дією прямих сонячних променів вірус гине через 12 годин.       Свині заражаються через тісний контакт з хворими або інфікованими тваринами. Хвороба передається не тільки за цих умов, а й поширюється через корми, пасовища, забруднений транспорт, у якому перевозять хворих тварин. Комахи, хижі птахи і звірі, собаки можуть бути переносниками вірусу. В разі забою хворих тварин м'ясопродукти є фактором поширення хвороби.   Захворювання протікає блискавично, гостро, підгостро і хронічно. Лікування хворих тварин заборонено. Профілактика здійснюється шляхом суворого дотримання ветеринарно-санітарних вимог, безвигульного утримання свиней, проведення дезінфекції, боротьби з комахами.

    Для запобігання зараженню свиней на африканську чуму обов'язковим є суворе дотримання ветеринарно-санітарних (гігієнічних) вимог. Необхідно максимально обмежити можливі контакти свиней з іншими тваринами, що перебувають у вільному, неконтрольованому утриманні (собаки, коти тощо).

Увага!!! При підозрі на АЧС обов’язково сповістити ветеринарну службу за адресою : м. Люботин вул. Ветеринарна № 45 , тел. 741-08-97   

Начальник Люботинського міського відділу
Головного управління Держпродспоживслужби
в Харківській області Ільченко О.С.