Веб-портал міста Люботин » Головна » Що треба знати про кір !!!

 Що треба знати про кір !!!
Автор: Chekardina   Додано:2 квітня 2019   Переглядів:493   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Що треба знати про кір !!!

 

Кір - це гостре, високо контагіозне вірусне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом.

Вірус проникає в організм людини через слизові оболонки очей, верхніх дихальних шляхів. Від моменту зараження до появи перших симптомів проходить 8-10 днів. Характеризується загальною інтоксикацією, підвищенням температури тіла(часто до дуже високих позначок - 40- 41º С), світлобоязню (розвивається кон'юнктивіт), кашлем, висипом, який починається з обличчя і шиї і впродовж кількох днів розповсюджується по тілу.

Кір дуже пригнічує роботу імунної системи, з чим пов'язаний розвиток ускладнень. Частіше усього ускладнення розвиваються у дітей у віці до 5 років і у дорослих старше 20 років. Важкий перебіг хвороби найбільш вірогідний серед дітей, які погано харчуються, особливо ті, які мають недостачу вітаміну А, або серед людей, чия імунна система ослаблена ВІЧ,СПІДОМ чи другими хронічними хворобами.

Вірус кору має високий рівень контагіозності, а це означає, що людина, яка не має імунітету проти кору, при контакті з хворим захворіє також. А оскільки вірус з потоком повітря може розповсюджуватись на досить велику відстань (кімнати, поверхи будинків), то ймовірність захворіти наближається до 100%. Зараження кором через третіх осіб і різні предмети не відбувається через малу стійкість вірусу в зовнішньому середовищі. Вірус швидко гине при нагріванні, та ультрафіолетовому опроміненні, під впливом дезінфікуючих засобів. Перебіг хвороби може ускладнюватися ураженням дихальної системи: ларингітом, трахеїтом, бронхітом, пневмонією, отитом. Найважчі ускладнення кору зустрічаються рідше – це менінгіт, енцефаліт, сліпота.

Основним методом профілактики є вакцинація, а також здоровий спосіб життя. Діти вакцинуються двічі: в 1 рік і в 6 років згідно календаря щеплень.

Важких ускладнень кору можна уникнути при підтримуючому лікуванні, повноцінному харчуванні, належному надходженні рідини, додатковим дозам вітаміну А. Тим, хто в групах ризику і тим, що по медичним показам не може бути вакцинований, варто приділити увагу харчуванню - вживати продукти з високим вмістом вітаміну А (риба, печінка тріски, яйця, фрукти). Будьте здорові!

 

Начальник Люботинського міського відділу Головного управління 

                                                                Держпродспоживслужби в Харківській області

Ільченко О.С.