Увага! Небезпека!
Автор: Lubotin   Додано:23 вересня 2010   Переглядів:1421   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Увага! Небезпека!

Або як молодіжна організація давала відсіч амброзії

 

Увага! Небезпека!

 

Коли ми виходимо з власного подвір'я на роботу, в школу, чи дитячий садок, кожен з нас так чи інакше зіштовхується з небезпечною рослиною, назва якої "Амброзія полинолиста". Яку саме загрозу для людини несе ця на перший погляд беззахисна рослинка? Як її позбутися?

 

Вже не перший рік Україна потерпає від негативного впливу цієї рослини, і на державному та обласному рівнях розробляються спеціальні програми для боротьби із нею. Кількість людей з алергічною реакцією на цю рослину щорічно збільшується. Квітковий пилок амброзії, потрапляючи в дихальні шляхи, може викликати багато алергічних захворювань, а також різке запалення слизових оболонок, підвищення температури, погіршення зору і навіть бронхіальну астму! Останні дані щодо поширення цієї рослини теж невтішні. Зважаючи на дуже швидку динаміку розповсюдження і відсутність природних "ворогів" амброзії, не треба бути великим знавцем, щоб зробити висновок про те, як важливо знешкодити її. Одна рослина за сезон може розсіяти своє насіння у кількості від 20 до 40 тисяч, а у спекотну та суху погоду – до 100 тисяч! Крім цього, цей «агресор» велику проблему створює для аграріїв, витісняючи все на своєму шляху, від звичайного бур'яну до культурних рослин, суттєво виснажуючи при цьому землю на фосфор, азот та воду. За даними спеціалістів 1 тонна сухої рослини за сезон здатна осушити землю на 950 тон води! Це в той час, коли літня спека не сходить з нашого регіону. Для порівняння – потреба у воді для пшениці удвічі менша ніж у амброзії, а для кукурудзи – утричі.

 

Амброзія веде наступ на Люботин. З кожним роком вона все більше і більше заполоняє наші вулиці. Фахівці вважають, якщо вирвати амброзію з корінням та спалити, насіння не потрапить в грунт. Це найефективніший спосіб боротьби з нею. І саме такий крок нещодавно зробила Люботинська молодіжна організація "Спілкування без кордонів". На початку вересня її активісти провели локальну екологічну акцію "STOP амброзія!". Організація залучилась підтримкою Люботинського виконкому, Національного волонтера ООН, молоді міста та деяких місцевих жителів. Спільними зусиллями була очищена від амброзії частина вулиці Гавенка, починаючи від Будинку дитячої та юнацької творчості до пам'ятника революціонерам. Цей відрізок вулиці був обраний не випадково, з огляду на те, що тут зосередились три дитячі заклади (дитячий садок, гімназія № 1, Будинок дитячої творчості) та лікарня. На акцію відгукнулись 22 особи. Представники молодіжної організації у співпраці з екологом нашого міста Аллою Федяй чудово впорались із завданням. Важливо було донести до громади інформацію про небезпечність амброзії і необхідність знищувати шкідливу рослину хоча б біля свого подвір'я. За декілька годин роботи ми спромоглися назбирати 37 мішків цієї рослини, при чому висота деяких перевищувала 1,5 м. Можна лише здогадатися, скільки квіткового пилу осідало в легенях місцевих жителів і особливо в легенях дітей. По завершенні екологічної акції "STOP амброзія!", учасники, озброївшись маркером, написали на повітряних кульках, наповнених гелієм, побажання, яким би вони хотіли бачити своє місто, і урочисто відпустили їх в небо. Також від Національного волонтера Організації Об'єднаних Націй за активність учасники отримали значки "Добровольцы ООН».

 

Звісно, на перший погляд це невелика локальна екологічна акція. Можливо, проведена вона не на великій територій, можливо, вона не суттєво зменшила кількість амброзії в масштабах міста, але це молодіжна громадська ініціатива, яка зробила свій внесок у вирішення цієї проблеми в м. Люботині. Я впевнений, що принаймні батьки тих дітей, які щодня рухаються цією дорогою, заклопотані вирішенням тисячі невідкладних справ, будуть вдячні за піклування, і, можливо, самі пізніше підключаться до вирішення цієї проблеми.

Ми, Люботинці – мешканці міста, в якому жили та працювали наші батьки та діди. Ми – мешканці міста, яке відсвяткувало 360-ліття від свого заснування. Ми – мешканці міста, яке має унікальні природні ресурси: ставки, дубові ліси, сади, і лише від нас з вами залежить, яке місто ми передамо наступному поколінню. Потрібно, щоб кожен з нас розпочав з свого подвір'я, бо, якщо ми згуртуємось всією громадою, навіть у такого шкідника, як амброзія ,не буде жодного шансу паплюжити землю наших славетних пращурів.

 

Олександр Теличко,

член правління Люботинської молодіжної організації

"Спілкування без кордонів"

 

 

Увага! Небезпека!

 

Увага! Небезпека!

 

Увага! Небезпека!