Веб-портал міста Люботин » Головна » 18 травня – День науки

 18 травня – День науки
Автор: Svetlana   Додано:16 травня 2019   Переглядів:416   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

18 травня – День науки

 

День науки – професійне свято працівників науки України. Відзначається щорічно у третю суботу травня. Наука відіграє особливу роль в житті суспільства. Здійснення наукових досліджень і розробок є найбільш потужним двигуном соціального прогресу.

На кінець 2018 р. на Харківщині виконанням наукових досліджень і розробок займалася 141 наукова організація. Загальний обсяг витрат на виконання наукових досліджень і розробок (далі − НДР) власними силами організацій у 2018 р. становив 3,1 млрд.грн, у тому числі на науково-технічні (експериментальні розробки) – 62,3%, прикладні – 19,5%, фундаментальні – 18,2%. Із загального обсягу витрат на виконання наукових досліджень і розробок 45,6% складають витрати на оплату праці. Частка фінансування витрат на виконання НДР за рахунок державного бюджету становила 29,7%.

Для успішної роботи наукових організацій велике значення має формування в них кадрового складу наукових співробітників. Упродовж 2018 р. на підприємствах та організаціях, які здійснювали НДР, працювало 14,2 тис. працівників, з них 9,5 тис. дослідників, 1,5 тис. техніків та 3,2 тис. допоміжного персоналу. У виконанні наукових досліджень і розробок упродовж 2018 р. було задіяно 1,0 тис. докторів наук та 2,9 тис. докторів філософії (кандидатів наук). Серед працівників, задіяних у виконанні НДР, 43,8% становили жінки, з яких 19,9% мали науковий ступінь доктора філософії (кандидата наук), 3,3% – доктора наук.

Найбільше наукових працівників області, задіяних у виконанні НДР, працювали у технічній галузі – 7,7 тис. осіб. Разом з тим, природничими науками займалися 3,5 тис. працівників, медичними – 1,3 тис., сільськогосподарськими – 0,9 тис., суспільними – 0,8 тис.

Середньомісячна заробітна плата штатного працівника за видом економічної діяльності "Професійна, наукова та технічна діяльність" у січні–березні 2019 р. складала 9615 грн, що на 20,4% більше, ніж у січні–березні 2018 р.

Вітаємо з професійним святом усіх, хто присвятив своє життя науці. Прийміть найщиріші вітання та побажання здоров'я, творчої наснаги, нових відкриттів та звершень!

 

 

 

Заступник начальника

Головного управління статистики

у Харківській області                                                                                 Н. КУЧЕРЕНКО