Веб-портал міста Люботин » Головна » Що потрібно знати за африканську чуму свиней!

 Що потрібно знати за африканську чуму свиней!
Автор: Svetlana   Додано:21 травня 2019   Переглядів:439   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Що потрібно знати за африканську чуму свиней!

Африканська чума свиней є однією із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю значними економічними збитками, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження.

Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.

Ознаки хвороби:

Лихоманка, синюшністю (ціаноз) шкіри та обширні крововиливи (геморагії) у внутрішніх органах.

Хворі свині виділяють вірус АЧС з сечею, фекаліями, виділеннями з носа, очей та іншими природними виділеннями. Загибель тварин при зараженні АЧС досягає 100 %.

Засобів імуно-профілактики та лікування хвороби не існує.

З метою запобігання занесення вірусу АЧС в  господарства всіх форм власності потрібно дотримуватись таких рекомендацій:

  1. Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях.

  2. Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми.

  3. Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.

  4. Регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині.

  5. Обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням.

  6. Постійно вести боротьбу з гризунами.

  7. Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.

  8. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження.

  9. Реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

  10. Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, та на стихійних ринках.

  11. При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини.

  12. Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.

Пам’ятайте: Лише суворе дотримання цих вимог дасть можливість уникнути виникнення захворювання та економічних збитків.


Начальник Люботинського міського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Ільченко О.С.