Веб-портал міста Люботин » Головна » ОБЕРЕЖНО!!! БОТУЛІЗМ!!!

 ОБЕРЕЖНО!!! БОТУЛІЗМ!!!
Автор: Svetlana   Додано:24 червня 2019   Переглядів:406   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Ботулізм - гостре інфекційне захворювання, обумовлене отруєння ботулотоксином, що потрапляють в організм людини внаслідок вживання різних продуктів харчування, що містять токсини ботулізму і характеризується важким ураженням вегетативної та центральної нервових систем. 
В умовах звичайної зовнішнього середовища, ботулотоксини можуть зберігатися до одного року, а ось у консервованих продуктах - на протязі багатьох років. Вони не знищуються ферментами травного тракту, стійкі в кислому середовищі, легко витримують дуже високу концентрацію кухонної солі. А ось при кип'ятінні протягом п'ятнадцяти - двадцяти хвилин токсини досить швидко розкладаються і втрачають токсичні властивості. Найчастіше основний шлях зараження – харчовий, вживання в′яленої риби, консерв домашнього приготування (м′ясних, рибних, грибних). Збудник ботулізму містися в консервованих продуктах, або тих, котрі призначені для тривалого зберігання (копчені і солені продукти). Під час захворювання вражаються м’язи очей, гортані, глотки, дихальні м’язи. В результаті чого порушується мова і ковтання, виникає двоїння в очах. Смерть хворого настає в результаті гострої дихальної недостатності.В зв´язку з ризиками пов´язаними із придбанням та вживанням небезпечних рибних продуктів, необхідно звертати увагу на те, що ми купуємо, готуємо та зберігаємо, і дотримуватися зазначених правил, а саме : – не купувати в місцях стихійної торгівлі копчені та солені продукти. Краще довіртеся торговельному закладу, котрий має всі необхідні документи, що підтверджують якість товару; – під час придбання рибної продукції у магазинах – обов′язково звертати увагу на маркування, термін придатності; – солену і в`ялену рибу зберігати при температурі не вище ніж 10°С; – під час приготування домашньої консервації – строго дотримуватись терміну стерилізації, використовувати лише свіжі та миті продукти. Особливо це стосується грибів, так як повністю відмити їх від найдрібніших  частинок ґрунту, в яких, можливо, містяться спори ботулізму, практично не можливо; – перед вживанням консерв промислового виробництва,  домашньої консервації звертати увагу на зовнішній вигляд банки (вздуття кришки, помутніння самого вмісту, наявність бульбашок). При наявності цих дефектів – вживати консерву заборонено.

 

Начальник Люботинського міського відділу Держпродспоживслужби в Харківській області Ільченко О.С.