Веб-портал міста Люботин » Головна » АТ «Харківгаз» проводить підготовку газових мереж до роботи в опалювальному сезоні

 АТ «Харківгаз» проводить підготовку газових мереж до роботи в опалювальному сезоні
Автор: Chekardina   Додано:3 липня 2019   Переглядів:441   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

АТ «Харківгаз» проводить підготовку газових мереж до роботи в опалювальному сезоні

 

Для забезпечення безаварійної роботи газових мереж в області, до початку опалювального сезону АТ «Харківгаз» планує перевірити більше 2 тис. км. газопроводів. При цьому, 1,5 тис. км. є замортизованими і використовуються більше 40 років. Перевірка газопроводів, в деяких випадках, супроводжується припиненням газопостачання споживачам. Під час її проведення фахівцями компанії виявляються та ліквідовуються пошкодження на газопроводах та витоки газу.

Припинення газопостачання для проведення планових робіт відбувається відповідно до вимог Правил безпеки систем газопостачання та Кодексу ГРМ. Після завершення робіт, відновлення газопостачання здійснюється за умови присутності споживача в домоволодінні та відсутності в будинку (квартирі) порушень правил безпеки, що можуть призвести до аварійної ситуації.

Так, згідно п. 5.7 глави V розділу 5 Правил безпеки систем газопостачання, затверджених Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, припинення подачі газу споживачу здійснюється у випадках:

  • наявності витоків газу;
  • несправної автоматики безпеки;
  • несправних оголовків димових і вентиляційних каналів;
  • відсутності тяги в димових і вентиляційних каналах;
  • самовільного підключення газових приладів і пристроїв споживача до системи газопостачання;
  • не забезпечення власником (балансоутримувачем) технічного обслуговування газового обладнання та мереж  в будинку;
  • не відповідності системи газопостачання житлового будинку проектній та виконавчо-технічній документації.

Тобто, АТ «Харківгаз» не має права відновити газопостачання у будинок, де є ризик для життя і здоров’я його мешканців. Для пуску газу, споживачу необхідно усунути порушення, що суперечать вимогам Правил безпеки систем газопостачання.

Що стосується технічного обслуговування газових мереж та обладнання в будинку, умови для його проведення забезпечує споживач. Така послуга є платною та ринковою. Надають послуги з технічного обслуговування спеціалізовані організації, які мають державний дозвіл на ці роботи. Згідно Закону України «Про житлово-комунальні послуги», власник/співвласники будинку самостійно обирають спеціалізовану організацію для виконання техобслуговування. Замовити таку послугу та укласти відповідний договір також можливо з АТ «Харківгаз».

Перевірка, обслуговування, ремонт димових і вентиляційних каналів теж здійснюються спеціалізованими організаціями, що мають державний дозвіл на роботи.

АТ «Харківгаз» просить клієнтів компанії з порозумінням поставитись до необхідності підготувати газові мережі до зими аби уникнути тривалих відключень газу в період холодів. Також компанія просить власників та балансоутримувачів провести всі необхідні заходи в будинках, які дозволять безпечно споживати газ.