Веб-портал міста Люботин » Головна » Вірусний гепатит А та його профілактика

 Вірусний гепатит А та його профілактика
Автор: Chekardina   Додано:16 липня 2019   Переглядів:483   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Вірусний гепатит А та його профілактика

 

 

 Вірусний, або інфекційний  гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтяниця) – це  гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки та  каналу травлення.

          Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через  воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни. Від зараження до захворювання проходить від кількох днів до кількох тижнів.

     У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,50 С протягом перших 2-3 днів, ломоти в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора  людини відчуває  загальну слабкість, відсутність апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива). Можливе свербіння шкіри.

          Джерелом  інфекції є хвора на гепатит людина або вірусоносій.

 Інкубаційний період – в середньому 15-35 днів. Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.

      Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов`язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання можливе  формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.

        Для вірусного гепатиту А  характерні спалахи які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).  

         Як уникнути зараження вірусом гепатиту А :

1. Використовувати для пиття  та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип”ятити не  менше 10 хв., дати відстоятися).

2. Не використовувати  для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.

3. При неорганізованому відпочинку  для пиття та приготування їжі мати з собою  запас  питної води (краще бутильовану).

4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.

5. Строго дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.

6.Тримайте в чистоті вбиральні, сміттєзбірники, знешкоджуйте мух.

7.Ретельно додержуйтесь санітарно-гігієнічних правил у житлі, на території двору, в дитячихзакладах та школах, на харчових підприємствах.

8. Не займатись самолікуванням. При появі перших ознак  захворювання  терміново звернутись до лікаря. 

 

 

Люботинський міське лабораторне відділення Нововодолазької філії  ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» звертає увагу , що в  м.Люботині відзначається ріст захворюваності на вірусний гепатит А в порівнянні з 2018 роком на 80%. Серед захворівших 8 дорослих та 2 дитини.

Недотримання правил особистої гігієни призводить до захворювання  вірусним гепатитом А – хвороби брудних рук.

 

 

  Виконавець: лікар-епідеміолог 

                            Білецька І.В.