Веб-портал міста Люботин » Головна » 8 липня виповнилося 150 років Південній залізниці

 8 липня виповнилося 150 років Південній залізниці
Автор: Chekardina   Додано:16 липня 2019   Переглядів:473   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

8 липня виповнилося 150 років Південній залізниці
8 липня виповнилося 150 років Південній залізниці! Люботин є складовою частиною великої залізничної галузі Південної, так як історія його пов’язана з будівництвом залізниці, що розпочалося влітку 1871 року. Спочатку у місті було тільки три колії, і поїзд проходив лише один раз на тиждень,та вже з 1880-1890 років Люботин став значним залізничним вузлом на Харківсько-Миколаївській залізниці. Щодня він відправляв поїзди на Харків, Полтаву, Мерефу й Ворожбу. І основним населенням міста були залізничники. Зростаючі потреби в перевезеннях сприяли будівництву депо та підсобних цехів.
Про цю й іншу важливу інформацію можна дізнатися у Музеї історії та залізничної техніки Південної залізниці, який урочисто відкрився 7 липня 2014 року на день 145-річчя Південної залізниці.
А історія музею розпочалася з рішення директора Південної залізниці Миколи Уманця створити на занедбаній території колишньої станції Харків-Товарний унікальний музей, в якому могли б розміститися раритетні експонати та рідкісні документи.
Експозиції музею знаходяться у трьох залах, де є тисячі експонатів із історії розвитку галузі. Тут і чотириметровий макет залізниці з інфраструктурою міста, виготовлений вручну харків’янином Федоровим Борисом та переданий до музею за особистим сприянням Миколи Уманця. І копії рухомого складу, і унікальні документи та фото різних історичних періодів, і фрагменти кабінету вищого інженерного персоналу. А на відкритому майданчику представлено 36 одиниць раритетного рухомого складу та спеціальної техніки. Для відвідувачів є кафе, стилізоване під залізницю, де замовлення доставляє мініатюрний паровозик із вагончиком.
Музей розташований на території поблизу головного залізничного вокзалу магістралі Харків-пасажирський за адресою: м.Харків, вул. Червоноармійська 15 в, поруч із Північним терміналом.
Графік роботи: середа-неділя, з 9.00 до 18.00. Понеділок, вівторок - вихідні.
Вхід безкоштовний.
Контактний телефон: 724-35-29.
Обов’язково відвідайте музей, де ви дізнаєтеся багато цікавого і пізнавального про історію Південної залізниці!
Більше світлин: http://lubotin-rada.gov.ua/news/id/3065

Радник міського голови Лідія Куденко