Веб-портал міста Люботин » Головна » Правила охорони електричних мереж

 Правила охорони електричних мереж
Автор: Chekardina   Додано:26 вересня 2019   Переглядів:494   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

 

Правила охорони електричних мереж

         На теперішній  час неможливо  уявити, як обійтися  без освітлення вулиць  міст і селищ, електричного транспорту, телебачення, холодильників, комп`ютерів  і навіть  електричних чайників, а джерелом, яке дає життя всьому  цьому, є електрична енергія.

         Електрична енергія виробляється  великими електричними станціями  і передається повітряними та кабельними лініями електропередач.

         Повітряні та кабельні  лінії потребують обережного ставлення до них зі сторони населення, оскільки будь-яке   їх пошкодження  призводить  до зупинення подачі  електричної енергії. Крім цього, пошкодження  ліній електропередач може призвести до ураження  електричним струмом, як людей, так і тварин.

         З метою збереження  електричних мереж вони підлягають  охороні, згідно з “Правилами охорони електричних мереж”. Для того, що уникнути  нещасних випадків, запам`ятайте самі, а також  повідомте своїм близьким  основні вимоги  “Правил охорони електричних мереж”.

                   ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

-       підніматися на опори ліній електропередач та трансформаторні підстанції;

-       запускати  біля ліній електропередач  моделі літальних апаратів та повітряних зміїв;

-        накидувати на електричні мережі  різні предмети  (дріт, палиці і т.д.);

-       підіймати високо шести, вудилища  або інші предмети, йдучи або пропливаючи на човні  під лініями електропередач;

-       підходити  до обірваного проводу  повітряної лінії електропередачі ближче, ніж 8 метрів;

-       стояти під проводами  або  біля  опори  ліній  електропередач  під час грози, вітру, снігопаду  або ожеледиці;

-       наближатися  до  дерев, гілки яких  знаходяться  ближче  ніж на 1-2 метри до проводів ліній електропередач;

-       розводити  вогнища в охоронних  зонах ліній електропередач  (20м. від крайніх проводів);

-       заходити за огорожу, а також в приміщення електричних підстанцій.

Особливу увагу звертайте на знаки та плакати  безпеки, які розміщені на електрообладнанні  і повідомляють про небезпеку ураження електричним струмом:

 

Правила охорони електричних мереж

 

 

         З метою  недоущення ураження електричним  струмом  у побуті  необхідно  пам`ятати, що електрична  проводка  повинна  бути  не пошкодженою,  перед  використанням електроприладів, необхідно  ознайомитися  з вимогами інструкцій заводу — виробника.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

-       торкатися проводу  або кабелю, ізоляція якого пошкоджена;

-       ремонтувати увімкнені  до мережі елетроприлади, а також електричну проводку при ввімкнених автоматичних вимикачах;

-       у вологих приміщеннях (ванних, душових, погребі і т.д.) не  використовувати електроприлади   і світильники, не передбачені  для цих приміщень;

-       підвішувати  будь -  що на провід  або закріплювати електричний  провід на металеві цвяхи  або інші металеві предмети;

-       наливати воду з крану  до ввімкнених у мережу електричних чайників та кавоварок ;

-       торкатися  до ввімкнених  електроприладів  мокрими  або вологими руками, серветками, рушником;

-       чистити світильники, люстри, інші  освітлювачі від пилу  при ввімкнених автоматичних  вимикачах;

-       використовувати  оголені кінці проводів  замість штепсельної вилки;

-       виймати штепсельну  вилку з розетки за провід;

-       використовувати саморобні  електроприлади;

-       залишати ввімкненими до мережі електроприлади, якщо вони не використовується  більше доби.

                   ПАМ`ЯТАЙТЕ!!!

         Електрична енергія  - наш вірний  помічник у побуті та праці, але при ігноруванні  правил електричної  безпеки  та  неправильного використання  електроприладів — вона є   небезпечною для життя людини.

         Особлива небезпека  електричного струму  полягає у тому,  що його не видно, на відміну  від інших небезпек, також  він не має  ні кольору, ні запаху , і без спеціальних  приладів, його неможливо виявити на відстані. Небезпека виявляється  досить пізно, коли людина  уже вражена струмом.

         Пройшовши через тканину  тіла людини,  електричний струм  здійснює  термічний, електролітичний  і біологічний вплив. Це призводить до різних  порушень в організмі, викликаючи, як місцеве  ураження органів  та тканин, так і загальне  ураження  - опіки, втрату  свідомості, зупинку  дихання, і навіть смерть.

         У випадку  торкання струмопровідних частин електрообладнання, обірваного  або провислого  проводу, наближення  до нього  на відстані  менше 8 метрів  людина потрапляє під дію  електричного струму.

         Час  впливу струму на організм людини є одним із найнебезпечніших  факторів. Чим коротше  вплив  струму, тим менша небезпека.

         Якщо струм не відпускаючий,  але не  порушує дихання та роботи  серця, швидке відключення  допоможе потерпілому, який не зміг звільнития сам. При тривалому впливі струму протидія  струму  на тіло  людини  падає і струм зростає, що може призвести до зупинки дихання та серця.

         Зупинка дихання виникає не миттєво, а через декілька  секунд, при чому, чим більша  величина струму, який проходить  через тіло  людини,  тим менший цей час. Тільки своєчасне  відключення струму  дозволить  запобігти  зупинці дихання  потерпілого.

         Допомога повинна бути надана  потерпілому  на протязі 4-5 хвилин, потім  у організмі  виникають  незворотні процеси, що може призвести до смертельного випадку.

         При виявленні потерпілого  від дії електричного струму, ні в якому разі  не підходьте  і не торкайтесь його. Ви можете бути  уражені  електричним  струмом.

Необхідно відразу:

 

-       покликати  на допомогу  дорослих;

-       організувати охорону  місця  події  для попередження  ураження електричним струмом  інших людей;

-       викликати  швидку  медичну  допомогу  за телефоном 103 для надання допомоги потерпілому;

-       повідомити за телефоном диспетчеру Люботинського районного відділення  за телефоном   742-23-72, 742-24-54.

  

         Начальник Люботинського РВ  

                                          С.В. Салига