ГЕПАТИТ А!
Автор: Chekardina   Додано:4 листопада 2019   Переглядів:393   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

ГЕПАТИТ А!

Гепатит А - високо контагіозне захворювання, що передається через споживання забруднених продуктів харчування або при безпосередньому контакті з інфікованими людьми.

Перебіг хвороби в цілому м'який, ознаки слабо виражені, характерне загальне нездужання, лихоманка, іноді жовтяниця. На щастя, гепатит А не такий небезпечний, як інші гепатити, проте в окремих випадках захворювання може протікати в дуже небезпечній блискавичній формі. З цієї причини гепатит А не можна недооцінювати.

Вірус гепатиту А розмножується в печінці і виводиться з фекаліями назовні. У зв'язку з цим профілактика гепатиту А грунтується на дотриманні основних правил гігієни таких як часте миття рук, ретельна обробка продуктів харчування. Слід зазначити, що вірус гепатиту А досить стійкий до високих температур, але гине після кип'ятіння протягом 5-10 хвилин.

Перебіг хвороби у дітей більш сприятливий, ніж у пацієнтів старшого віку, у дорослих можуть розвиватися серйозні ускладнення. Найбільш схильні до ризику зараження наступні категорії населення: особи, які тісно контактують з хворими; мандрівники; наркомани; діти; люди похилого віку.

Тривалість інкубаційного періоду при гепатиті А складає від 6 до 50 днів, після чого у пацієнта перші симптоми у вигляді нездужання і гарячкового стану. Далі з'являються болі в черевній порожнині зліва, нудота, блювота, діарея, втрата апетиту, темна сеча. Приблизно через тиждень шкірні покриви і білки очей набувають жовтуватого кольору (жовтяниця), який зберігається протягом трьох тижнів. Захворювання може рецидивувати.

Діагностика

Діагностика гепатиту А не представляє особливих складнощів, досить здати аналіз крові і визначити концентрацію в плазмі білірубіну і тренсеміназ, (які підвищуються при пошкодженнях печінки). Для отримання більш точної і значущої інформації необхідно визначити в зразку крові наявність специфічних антитіл до гепатиту А.

Терапія

На протязі 7-14 днів після зараження призначається застосування гамма-глобуліну. Надзвичайно важливо виконувати дієтичні розпорядження лікаря. Необхідно знизити споживання продуктів з високим вмістом жиру на користь легкозасвоюваних страв - вегетаріанських супів, кисломолочних продуктів, тушкованих овочів, печених фруктів. Якщо хвороба ускладнюється блискавичним перебігом, то необхідна госпіталізація.


 
Начальник Люботинського міського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Ільченко О.С.