Веб-портал міста Люботин » Головна » Вірусний гепатит А та його профілактика

 Вірусний гепатит А та його профілактика
Автор: Chekardina   Додано:11 листопада 2019   Переглядів:368   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Вірусний гепатит А та його профілактика

 

           Люботинське міське лабораторне відділення Нововодолазької філії  ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» звертає увагу, що в  м. Люботині відзначається ріст захворюваності на вірусний гепатит А в порівнянні з 2018 роком на 87,5%. Серед 16 хворих 12 дорослих та 4 дитини ( на 07.11.2019).

          Вірусний, або інфекційний  гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтяниця) – це  гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки та  каналу травлення.

          Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через  воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни. Від зараження до захворювання проходить від кількох днів до кількох тижнів.

      У більшості  випадків хвороба починається  гостро, з підвищенням температури до 38,50 С протягом перших 2-3 днів, ломоти в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора  людини відчуває  загальну слабкість, відсутність апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива). Можливе свербіння шкіри.

          Джерелом  інфекції є хвора на гепатит людина або вірусоносій.

 Інкубаційний період – в середньому 15-35 днів. Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.

      Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов`язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання можливе  формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.

        Для вірусного гепатиту А  характерні спалахи які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).  

         Як уникнути зараження вірусом гепатитуА:

1. Використовувати для пиття  та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип”ятити не  менше 10 хв., дати відстоятися).

2. Не використовувати  для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.

3. При неорганізованому відпочинку  для пиття та приготування їжі мати з собою  запас  питної води (краще бутильовану).

4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.

5. Строго дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.

6. Тримайте в чистоті вбиральні, сміттєзбірники, знешкоджуйте мух.

7. Ретельно додержуйтесь санітарно-гігієнічних правил по дому, на території двору, в дитячих закладах та школах, в місцях громадського харчування.

8. Не займатись самолікуванням. При появі перших ознак  захворювання  терміново звернутись до лікаря. 

 

        Для  профілактики серед контактних у вогнищах застосовується  вакцина проти гепатиту А.

        Про наявність вакцини проти гепатиту А можна дізнатися за адресою              м. Харків вул. Гражданська, 25, аптека 43, та за телефоном 7314522.

 

 

 

 

 Виконавець:

лікар-епідеміолог   Люботинського

міського лабораторного відділення                           Білецька І.В.