Вірусний гепатит А та його профілактика
Люботинське міське лабораторне відділення Нововодолазької філії ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» звертає увагу, що в м. Люботині відзначається ріст захворюваності на вірусний гепатит А в порівнянні з 2018 роком на 87,5%. Серед 16 хворих 12 дорослих та 4 дитини ( на 07.11.2019).
Вірусний, або інфекційний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтяниця) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки та каналу травлення.
Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни. Від зараження до захворювання проходить від кількох днів до кількох тижнів.
У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,50 С протягом перших 2-3 днів, ломоти в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людини відчуває загальну слабкість, відсутність апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива). Можливе свербіння шкіри.
Джерелом інфекції є хвора на гепатит людина або вірусоносій.
Інкубаційний період – в середньому 15-35 днів. Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.
Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов`язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.
Для вірусного гепатиту А характерні спалахи які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).
Як уникнути зараження вірусом гепатитуА:
1. Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип”ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).
2. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
3. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану).
4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.
5. Строго дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
6. Тримайте в чистоті вбиральні, сміттєзбірники, знешкоджуйте мух.
7. Ретельно додержуйтесь санітарно-гігієнічних правил по дому, на території двору, в дитячих закладах та школах, в місцях громадського харчування.
8. Не займатись самолікуванням. При появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.
Для профілактики серед контактних у вогнищах застосовується вакцина проти гепатиту А.
Про наявність вакцини проти гепатиту А можна дізнатися за адресою м. Харків вул. Гражданська, 25, аптека 43, та за телефоном 7314522.
Виконавець:
лікар-епідеміолог Люботинського
міського лабораторного відділення Білецька І.В.