Веб-портал міста Люботин » Головна » 14 грудня Україна вшановує учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС

 14 грудня Україна вшановує учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС
Автор: Chekardina   Додано:13 грудня 2019   Переглядів:456   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

14 грудня Україна вшановує учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня Україна вшановує учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.


Дата 14 грудня була обрана не випадково, адже саме цього дня, 33 роки тому, відбулася здача в експлуатацію об’єкта «Укриття» – саркофага, котрий забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Зруйнований реактор перестав бути джерелом радіоактивного забруднення навколишнього середовища і дав надію на те, що все-таки вдалося локалізувати аварію та врятувати світ від радіаційного забруднення.

Сьогодні у місті Люботині біля пам’ятного знака героям-чорнобильцям громадськість вшановувала тих, хто ціною героїчних зусиль, ціною здоров’я і власного життя, під великими дозами опромінення зміг зупинити невидимого ворога – радіацію.

Перед учасниками заходу виступили міський голова Леонід Лазуренко, депутат Харківської обласної ради, директор Регіональної філії «Південна залізниця» Микола Уманець та голова Ради громадської організації Люботинське товариство інвалідів «Союз Чорнобиль України» Микола Глущенко. Вони подякували учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які ризикували своїм життям і здоров’ям заради нас, заради нашого майбуття, та наголосили на тому, що з кожним роком ми все більше і більше переосмислюємо масштаби цієї трагедії і подвиг ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Бо, не дивлячись на відсутність обладнання, інструкцій та досвіду, героїчні ліквідатори врятували цивілізацію від планетарного лиха. Герої-чорнобильці – справжні захисники країни, і ми маємо зробити все, щоб у майбутньому подібні катастрофи ніколи не повторювались, а пам’ять про цих людей жила у наших серцях.

За мужність і самовідданість, виявлені при ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, Грамотами виконавчого комітету Люботинської міської ради нагороджені Цибульник Олександр Миколайович, Перепічай Олексій Леонідович і Левченко Віктор Михайлович.

Рада громадської організації Люботинське товариство інвалідів «Союз Чорнобиль України» нагородила Подякою Леоніда Лазуренка й Миколу Уманця за сприяння і всебічну підтримку в діяльності організації.

Присутні хвилиною мовчання й покладанням квітів вшанували пам'ять ліквідаторів, які загинули у боротьбі із наслідками пожежі та від хвороб, пов’язаних із дією випромінювання.

Незважаючи на те, що День ліквідатора досить складно назвати святом, але традиційно 14 грудня проходить досить багато різних пам'ятних заходів, які повинні нагадати нам про цю трагедію і про героїв, які врятували мільйони життів, пожертвувавши своїми. І цього дня у міському Будинку культури відбувся концерт, на якому талановиті виконавці передавали шановним ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС музичні вітання та дарували гарний настрій і позитивні емоції.

Шановні ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, ми бажаємо вам міцного здоров’я, миру, сімейної злагоди та довголіття. Хай Вас завжди оточують і підтримують рідні й віддані люди.

 

Більше світлин: http://lubotin-rada.gov.ua/news/id/3858